Tagine - marokański smak
2018-06-03
Naczynia marokańskie Tagine
Myślenie o marokańskim jedzeniu wywołuje wizje tego przesiąkniętego ciepłem kraju, którego kuchnia odzwierciedla różnorodne wpływy kultury Berberów, rdzennej ludności Afryki Północnej. Prawdopodobnie to właśnie Berberowie wymyślili tagine, stożkowate naczynie do gotowania i serwowania oraz potrawę o takiej samej nazwie, która w założeniu ma czerpać płyny z produktów, które się w tym naczyniu gotują.
Gliniane naczynie w kształcie stożka, to naprawdę sprytny i skuteczny sposób na powolne gotowanie mięsa i warzyw, aż stanią się miękkie i rozpływające się w ustach. Sekret doskonałego smaku potrawy tkwi w wysokiej pokrywie naczynia. Para wytwarzana podczas gotowania, skrapla się na chłodnych ściankach stożkowej pokrywy, aby z powrotem spłynąć do gotujących się składników, nadając im delikatności i soczystości. Składniki potrawy duszą się powoli we własnym sosie, zachowując wszystkie wartości odżywcze, nadając daniu niepowtarzalny smak. W tagine gotuje się wolno i na małym ogniu, a składniki dodaje się sukcesywnie od "najtwardszych" do najszybciej się gotujących.
Jaki rodzaj Tagine wybrać?
Istnieje wiele rodzajów "tadżinów": tradycyjne gliniane, emaliowane, bogato zdobione oraz żeliwne z ceramiczną pokrywą. W Maroku najczęściej używa się tradycyjnego tagine glinianego. Decydując się na naczynie wykonane z gliny, warto zaopatrzyć się w specjalna podkładkę, która sprawi, że nasz tagine nie będzie miał bezpośredniego kontaktu z ogniem. Wykonany z ceramiki tagine, nie toleruje również gwałtownych zmian temperatur, dlatego naczynie należy rozgrzewać oraz schładzać powoli, aby nie uległ pęknięciu. Należy zaznaczyć, że gliniany tagine nie jest przystosowany do gotowania na kuchni ceramicznej lub indukcyjnej. Można go natomiast wkładać do piekarnika, pamiętając o powolnej zmianie temperatury.A co z coraz liczniejszymi użytkownikami kuchni indukcyjnych? Właścicielom indukcji możemy polecić tagine z żeliwną misą i ceramicznym stożkiem. Tagine żeliwne jest przystosowane do wszystkich rodzajów płyt grzewczych, łącznie z indukcyjną. Żeliwna misa równomiernie rozprowadza ciepło i utrzymuje stałą temperaturę naczynia.
Wysoki i masywny stożek ceramiczny, ściśle przylega do krawędzi misy, a tym samym utrzymuje gorącą parę wewnątrz garnka, przez to składniki dania duszą się powoli we własnym sosie, wydobywając rewelacyjny smak. Żeliwna podstawa tagine jest naprawdę wytrzymała, ale trzeba pamiętać aby nigdy nie rozgrzewać pustego naczynia bez składników gotowanej potrawy oraz nigdy nie nastawiać kuchenki indukcyjnej na jej najwyższą moc, ani na funkcję przyspieszonego rozgrzewania. Wszak filozofia gotowania w tagine to długie duszenie na wolnym ogniu. Wszak tagine to potrawa pochodząca z Maroka, a tam czas płynie bardzo powoli.
SKŁADNIKI:
1 kg wołowiny (jagnięciny) pokrojonej na kawałki wielkości kęsa
2 łyżki oliwy z oliwek
1 duża cebula posiekana
1 łyżeczka imbiru
1 łyżka kminku
odrobina szafranu (opcjonalnie)
1 bakłażan, mały
2 pokrojone w kostkę pomidory
3 marchewki pokrojone poprzecznie na kawałki wielkości kęsa
1/2 kg ziemniaków pokrojonych na kawałki wielkości kęsa
¼ szklanki posiekanej kolendry sól i świeżo zmielony, czarny pieprz.
WYKONANIE:
Na patelni podgrzej oliwę z oliwek, a następnie dodaj przyprawioną pieprzem wołowinę. Mięso podsmaż ze wszystkich stron, a następnie dodaj cebulę, imbir, kminek i szafran, dobrze wymieszaj. Przełóż mięso do naczynia tagine. Na górze umieść pokrojone pomidory, marchewkę, bakłażan i ziemniaki. Delikatnie wymieszaj, podlej odrobiną wody. Umieścić pokrywkę tagine na naczyniu i gotuj na bardzo wolnym ogniu przez co najmniej godzinę. Unikaj podnoszenia pokrywy, aby nie stracić pary i ciśnienia. Chodzi o to by nie doprowadzić do wysuszenia potrawy podczas gotowania. Przypraw tagine do smaku solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Podawaj posypany świeżą kolendrą. Do tego podaj kuskus, mocną herbatę.
SMACZNEGO!
PROSTY PRZEPIS NA TAGINE
SKŁADNIKI:
1 kg wołowiny (jagnięciny) pokrojonej na kawałki wielkości kęsa
2 łyżki oliwy z oliwek
1 duża cebula posiekana
1 łyżeczka imbiru
1 łyżka kminku
odrobina szafranu (opcjonalnie)
1 bakłażan, mały
2 pokrojone w kostkę pomidory
3 marchewki pokrojone poprzecznie na kawałki wielkości kęsa
1/2 kg ziemniaków pokrojonych na kawałki wielkości kęsa
¼ szklanki posiekanej kolendry sól i świeżo zmielony, czarny pieprz.
WYKONANIE:
Na patelni podgrzej oliwę z oliwek, a następnie dodaj przyprawioną pieprzem wołowinę. Mięso podsmaż ze wszystkich stron, a następnie dodaj cebulę, imbir, kminek i szafran, dobrze wymieszaj. Przełóż mięso do naczynia tagine. Na górze umieść pokrojone pomidory, marchewkę, bakłażan i ziemniaki. Delikatnie wymieszaj, podlej odrobiną wody. Umieścić pokrywkę tagine na naczyniu i gotuj na bardzo wolnym ogniu przez co najmniej godzinę. Unikaj podnoszenia pokrywy, aby nie stracić pary i ciśnienia. Chodzi o to by nie doprowadzić do wysuszenia potrawy podczas gotowania. Przypraw tagine do smaku solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Podawaj posypany świeżą kolendrą. Do tego podaj kuskus, mocną herbatę.
SMACZNEGO!
Pokaż więcej wpisów z
Czerwiec 2018
Polecane
Podziel się swoim komentarzem z innymi