Tagine - marokański smak

2018-06-03
Tagine - marokański smak

Naczynia marokańskie Tagine


Myślenie o marokańskim jedzeniu wywołuje wizje tego przesiąkniętego ciepłem kraju, którego kuchnia odzwierciedla różnorodne wpływy kultury Berberów, rdzennej ludności Afryki Północnej. Prawdopodobnie to właśnie Berberowie wymyślili tagine, stożkowate naczynie do gotowania i serwowania oraz potrawę o takiej samej nazwie, która  w założeniu ma czerpać płyny z produktów, które się w tym naczyniu gotują.

Gliniane naczynie w kształcie stożka,
to naprawdę sprytny i  skuteczny sposób na powolne gotowanie  mięsa i warzyw, aż stanią się miękkie i rozpływające się w ustach. Sekret doskonałego smaku potrawy tkwi w wysokiej pokrywie naczynia. Para wytwarzana podczas gotowania, skrapla się na chłodnych ściankach stożkowej pokrywy, aby z powrotem spłynąć do gotujących się składników, nadając im delikatności i  soczystości. Składniki potrawy duszą się powoli we własnym sosie, zachowując wszystkie wartości odżywcze, nadając daniu niepowtarzalny smak. W tagine gotuje się wolno i  na małym ogniu, a składniki dodaje się sukcesywnie od "najtwardszych" do najszybciej się gotujących.




Jaki rodzaj Tagine wybrać?

Istnieje wiele rodzajów "tadżinów": tradycyjne gliniane,  emaliowane, bogato zdobione oraz żeliwne z ceramiczną pokrywą.  W Maroku najczęściej używa się tradycyjnego tagine glinianego.  Decydując się na naczynie wykonane z gliny, warto zaopatrzyć się w specjalna podkładkę, która sprawi, że nasz tagine nie będzie miał bezpośredniego kontaktu z ogniem.   Wykonany z ceramiki tagine, nie toleruje również gwałtownych zmian temperatur, dlatego naczynie należy rozgrzewać  oraz schładzać  powoli, aby nie uległ pęknięciu. Należy zaznaczyć, że gliniany tagine nie jest przystosowany do gotowania na kuchni ceramicznej lub  indukcyjnej. Można go natomiast wkładać do piekarnika, pamiętając o powolnej zmianie temperatury.



A co z coraz liczniejszymi użytkownikami kuchni indukcyjnych? Właścicielom indukcji możemy polecić tagine z żeliwną misą i ceramicznym stożkiem. Tagine żeliwne jest przystosowane do wszystkich rodzajów płyt grzewczych, łącznie z indukcyjną. Żeliwna misa równomiernie rozprowadza ciepło i utrzymuje stałą temperaturę naczynia.
Wysoki i masywny stożek  ceramiczny,  ściśle przylega do krawędzi misy, a tym samym utrzymuje gorącą parę wewnątrz garnka, przez to składniki dania duszą się powoli we własnym sosie, wydobywając  rewelacyjny smak. Żeliwna podstawa tagine jest naprawdę wytrzymała, ale  trzeba pamiętać aby nigdy nie rozgrzewać pustego naczynia bez składników gotowanej potrawy oraz nigdy nie nastawiać kuchenki indukcyjnej na jej najwyższą moc, ani na funkcję przyspieszonego rozgrzewania. Wszak filozofia gotowania w tagine to długie  duszenie na wolnym ogniu. Wszak tagine to potrawa pochodząca z Maroka, a tam czas płynie bardzo powoli.

 



PROSTY PRZEPIS NA TAGINE



SKŁADNIKI:


1 kg wołowiny (jagnięciny) pokrojonej na kawałki wielkości kęsa
2 łyżki oliwy z oliwek
1 duża cebula posiekana
1 łyżeczka imbiru
1 łyżka kminku
odrobina szafranu (opcjonalnie)
1 bakłażan, mały
2 pokrojone w kostkę pomidory
3 marchewki pokrojone poprzecznie na kawałki wielkości kęsa
1/2 kg ziemniaków pokrojonych na kawałki wielkości kęsa
¼ szklanki posiekanej kolendry sól i świeżo zmielony, czarny pieprz.


WYKONANIE:

Na patelni podgrzej oliwę z oliwek, a następnie dodaj przyprawioną pieprzem wołowinę. Mięso podsmaż ze wszystkich stron, a następnie dodaj cebulę, imbir, kminek i szafran, dobrze wymieszaj.  Przełóż mięso do naczynia tagine. Na górze umieść pokrojone pomidory, marchewkę, bakłażan i ziemniaki. Delikatnie wymieszaj, podlej odrobiną wody. Umieścić pokrywkę tagine na naczyniu i gotuj na bardzo wolnym ogniu przez co najmniej godzinę. Unikaj podnoszenia pokrywy,  aby nie stracić pary i ciśnienia. Chodzi o to by nie doprowadzić do wysuszenia potrawy podczas gotowania. Przypraw  tagine do smaku  solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Podawaj posypany świeżą kolendrą. Do tego podaj kuskus,  mocną herbatę.

SMACZNEGO!
 

Pokaż więcej wpisów z Czerwiec 2018
Podziel się swoim komentarzem z innymi

Dbamy o Twoją prywatność

Nasz Sklep (znajdujący się pod adresem domogo.pl) przetwarza Twoje dane osobowe zbierane w Internecie, np. adres IP Twojego urządzenia oraz informacje zapisywane za pomocą technologii służących do ich śledzenia i przechowywania, takich jak pliki cookies, sygnalizatory www lub innych podobnych technologii.

Za ich pomocą zbieramy informacje, które mogą stanowić dane osobowe. Wykorzystujemy je w celach analitycznych, marketingowych oraz aby dostosować treści do Twoich preferencji i zainteresowań.

Wyrażam zgodę na korzystanie z technologii automatycznego śledzenia i zbierania danych, w tym z plików cookies, dostęp do informacji na Twoim urządzeniu końcowym i ich przechowywanie oraz na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez firmę Eldar Sebastian Sawicki oraz jej partnerów, w celach marketingowych (w tym do zautomatyzowanego dopasowania reklam do Twoich zainteresowań i mierzenia ich skuteczności).

Niezależnie od tego, masz również prawo odmówić wyrażenia zgody na korzystanie w Internecie ze wspomnianych wyżej technologii, dostępu do informacji na Twoim urządzeniu końcowym i ich przechowywania oraz na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez firmę Eldar Sebastian Sawicki oraz jej partnerów, w celach marketingowych (w tym do zautomatyzowanego dopasowania reklam do Twoich zainteresowań i mierzenia ich skuteczności). W tym celu kliknij: „ NIE WYRAŻAM ZGODY ” bądź dokonaj zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej, z której aktualnie korzystasz (w zakresie plików cookies). Więcej informacji dowiesz się ze strony Polityka prywatności i cookies.

NIE WYRAŻAM ZGODY
ZGADZAM SIĘ, CHCĘ PRZEJŚĆ DO STRONY
pixel