Szybkie ciasto orzechowe bez pieczenia
2019-10-29
Przygotowaliśmy przepis na szybkie i niesamowicie smaczne ciasto z orzechami. Orzechy mają wiele witamin i działają z korzyścią na nasz organizm. Warto je spożywać. O właściwościach zdrowotnych orzechów przeczytacie tutaj.
Ciasta orzechowe łączą przyjemne z pożytecznym. Orzechy są zdrowe, a przy okazji świetnie smakują w deserach.
Ciasto orzechowe bez pieczenia
Blaszka o wymiarach 30x25 cm (możemy polecić nieco większą w rozmiarze 36x24cm z powłoką nieprzywieralną: Forma Gipfel)
Orzechy włoskie - 3 szklanki
Herbatniki - 2 opakowania po 100g
Puszka masy kajmakowej
Składniki na masę:
1 i 1/4 kostki masła
Litr mleka
4 łyżki cukru
2 żółtka
3 łyżki mąki pszennej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
1 opakowanie budyniu waniliowego
Czekoladowa polewa:
Połowa tabliczki gorzkiej czekolady - minimum 60% kakao
Drobno posiekać i podprażyć dwie szklanki orzechów włoskich. Ostatnią szklankę z orzechami należy pozostawić do posypania ciasta. Tarka uniwersalna pomoże nam w dokładnym skruszeniu orzechów.
Przygotowanie masy:
Z litra mleka należy odlać szklankę. Pozostałą część wlać do garnka i zagotować razem z cukrem.
W szklance mleka dokładnie wymieszać żółtka, mąkę ziemniaczaną, mąkę pszenną i budyń. Tak przygotowaną pierwszą część masy, należy dodać do ostudzonego mleka z cukrem. Całość należy energicznie mieszać, a następnie ponownie postawić na ogniu. W momencie, kiedy pojawią się pęcherzyki powietrza, można wyłączyć ogień i ostudzić masę.
Kolejnym krokiem jest podzielenie masy z budyniu na dwie równe części. Połowę należy wymieszać z posiekanymi orzechami.
Miękkie masło ubić na białą, puszystą masę. Ciągle miksując na małych obrotach, do masła stopniowo dodawać pozostałą część budyniu.
Przygotowanie ciasta orzechowego:
Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Układamy herbatniki, które w następnej kolejności przykrywamy połową masy z orzechami.
Masę przykrywami kolejną warstwą herbatników. Mogą być jasne, ale świetnie sprawdzą się herbatniki czekoladowe. Wylewamy masę, tym razem bez orzechów.
W ten sam sposób układamy pozostałą część składników. Górę ciasta posmarować masą kajmakową i posypać orzechami. Następnie polać czekoladową polewą, przygotowaną w kąpieli wodnej.
Orzechowiec wstawić do lodówki, najlepiej na całą noc. Ale jeśli pojawią się niespodziewani goście, to dwie godzinki też będą wystarczające. W takiej sytuacji herbatniki będą po prostu bardziej twarde, jednak równie smaczne!
Smacznego!
Pokaż więcej wpisów z
Październik 2019
Polecane
Podziel się swoim komentarzem z innymi