Szybkie ciasto orzechowe bez pieczenia

2019-10-29
Szybkie ciasto orzechowe bez pieczenia
Przygotowaliśmy przepis na szybkie i niesamowicie smaczne ciasto z orzechami. Orzechy mają wiele witamin i działają z korzyścią na nasz organizm. Warto je spożywać. O właściwościach zdrowotnych orzechów przeczytacie tutaj.

Ciasta orzechowe łączą przyjemne z pożytecznym. Orzechy są zdrowe, a przy okazji świetnie smakują w deserach.


ciasto orzechowe orzechowiec ciasto bez pieczenia orzechy włoskie

Ciasto orzechowe bez pieczenia

Blaszka o wymiarach 30x25 cm (możemy polecić nieco większą w rozmiarze 36x24cm z powłoką nieprzywieralną: Forma Gipfel)

Orzechy włoskie - 3 szklanki
Herbatniki - 2 opakowania po 100g
Puszka masy kajmakowej

Składniki na masę:
1 i 1/4 kostki masła
Litr mleka
4 łyżki cukru
2 żółtka
3 łyżki mąki pszennej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
1 opakowanie budyniu waniliowego

Czekoladowa polewa:
Połowa tabliczki gorzkiej czekolady - minimum 60% kakao

Drobno posiekać i podprażyć dwie szklanki orzechów włoskich. Ostatnią szklankę z orzechami należy pozostawić do posypania ciasta. Tarka uniwersalna pomoże nam w dokładnym skruszeniu orzechów. 

Przygotowanie masy:
Z litra mleka należy odlać szklankę. Pozostałą część wlać do garnka i zagotować razem z cukrem.

W szklance mleka dokładnie wymieszać żółtka, mąkę ziemniaczaną, mąkę pszenną i budyń. Tak przygotowaną pierwszą część masy, należy dodać do ostudzonego mleka z cukrem. Całość należy energicznie mieszać, a następnie ponownie postawić na ogniu. W momencie, kiedy pojawią się pęcherzyki powietrza, można wyłączyć ogień i ostudzić masę.

Kolejnym krokiem jest podzielenie masy z budyniu na dwie równe części. Połowę należy wymieszać z posiekanymi orzechami.

Miękkie masło ubić na białą, puszystą masę. Ciągle miksując na małych obrotach, do masła stopniowo dodawać pozostałą część budyniu.

Przygotowanie ciasta orzechowego:

Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Układamy herbatniki, które w następnej kolejności przykrywamy połową masy z orzechami.

Masę przykrywami kolejną warstwą herbatników. Mogą być jasne, ale świetnie sprawdzą się herbatniki czekoladowe. Wylewamy masę, tym razem bez orzechów.

W ten sam sposób układamy pozostałą część składników. Górę ciasta posmarować masą kajmakową i posypać orzechami. Następnie polać czekoladową polewą, przygotowaną w kąpieli wodnej.

Orzechowiec wstawić do lodówki, najlepiej na całą noc. Ale jeśli pojawią się niespodziewani goście, to dwie godzinki też będą wystarczające. W takiej sytuacji herbatniki będą po prostu bardziej twarde, jednak równie smaczne!

orzechowiec ciasto z orzechami

Smacznego!
Pokaż więcej wpisów z Październik 2019
Podziel się swoim komentarzem z innymi

Dbamy o Twoją prywatność

Sklep korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce. Więcej informacji na temat warunków i prywatności można znaleźć także na stronie Prywatność i warunki Google.

Zamknij
pixel