Letni deser z truskawkami
Sezon na truskawki w pełni. Jaki jest Wasz ulubiony deser z truskawkami? Na lato doskonale sprawdzi się sernik na zimno. Jednak jeśli interesuje Was szybki przepis na deser truskawkowy, to oto nasze propozycje.
Deser z truskawkami i mascarpone
Prosty przepis i wykonanie, a mimo to efekt końcowy zadowoliłby najbardziej wymagającego szefa kuchni. To doskonały deser na upalne dni. Świetnie sprawdzi się podczas rodzinnych przyjęć – z pewnością będzie smakował dzieciom.
Składniki:
-
250 g świeżych truskawek
-
200 g mascarpone
-
2 czubate łyżki jogurtu greckiego
-
3 łyżeczki cukru pudru
-
3 łyżeczki cukru
-
100 g jasnych herbatników
Jak przygotować deser truskawkowy z mascarpone?
Truskawki posypujemy cukrem i miksujemy. Następnie mieszamy mascarpone z jogurtem greckim. Dosładzamy cukrem pudrem. Ewentualnie jeśli zależy nam na efekcie puszystej pianki, najpierw możemy ubić mascarpone z cukrem pudrem na gładką masę. Następnie dodajemy jogurt grecki. Herbatniki kruszymy na mniejsze kawałki.
Przygotowujemy wysokie szklanki, w których warstwowo układamy herbatniki, truskawki i mascarpone. Na wierzch możemy ułożyć całe truskawki do dekoracji. Deser chłodzimy w lodówce przynajmniej przez 10 minut (najlepiej nieco dłużej, będzie lepiej smakował i chłodził w gorące dni :) )
Truskawki pod kruszonką
Lubicie kruche ciasto? Świetnym i bardzo szybkim deserem będą truskawki pod kruszonką. Niezwykle proste w przygotowaniu, smakują jak truskawkowa „szarlotka”. Do przygotowania tego deseru przydatne będą ramekiny żaroodporne, inaczej kokilki.
Składniki
-
200 g truskawek
-
oraz 200 g innych owoców do wyboru, np. jeżyn, borówek amerykańskich, malin.
Można również zostać przy samych truskawkach, wówczas dodajemy ich większą ilość.
Kruszonka:
-
100 g masła
-
100 g cukru
-
150 g mąki pszennej
Jak przygotować owoce pod kruszoną w kokilkach?
Ramekiny smarujemy masłem, tak aby podczas pieczenia nie przypalić deseru. Następnie na ich dno wykładamy owoce. Wierzch posypujemy kruszonką.
Sposób przygotowania kruszonki jest bardzo prosty. Mąkę i cukier wysypujemy na blat i mieszamy. 100 g masła dzielimy na mniejsze części i dodajemy do wymieszanego cukru z mąką. Wyrabiamy ręcznie do czasu aż kruszonka zacznie przypominać mokry piasek. Do kruszonki możemy dodać odrobinę cynamonu, wtedy nadamy jej charakterystycznego smaku szarlotki.
Owoce pod kruszonką w kokilkach wkładamy do nagrzanego do 180 stopni Celsjusza piekarnika i zapiekamy około pół godziny z opcją grzania góra dół.
Proste w przygotowaniu desery, z pewnością będą smakowały wszystkim miłośnikom słodkości i truskawek. Do najprostszych możliwych deserów należy oczywiście koktajl truskawkowy. Przepis jest banalnie prosty i wymaga jedynie wymieszania jogurtu greckiego z dowolną ilością truskawek. Gotowe! Zdrowo i smacznie:) Tak lubimy najbardziej!