Letni deser z truskawkami

2021-06-22
Letni deser z truskawkami

Sezon na truskawki w pełni. Jaki jest Wasz ulubiony deser z truskawkami? Na lato doskonale sprawdzi się sernik na zimno. Jednak jeśli interesuje Was szybki przepis na deser truskawkowy, to oto nasze propozycje.

Deser z truskawkami i mascarpone

Prosty przepis i wykonanie, a mimo to efekt końcowy zadowoliłby najbardziej wymagającego szefa kuchni. To doskonały deser na upalne dni. Świetnie sprawdzi się podczas rodzinnych przyjęć – z pewnością będzie smakował dzieciom.

Składniki:

  • 250 g świeżych truskawek

  • 200 g mascarpone

  • 2 czubate łyżki jogurtu greckiego

  • 3 łyżeczki cukru pudru

  • 3 łyżeczki cukru

  • 100 g jasnych herbatników

 

Jak przygotować deser truskawkowy z mascarpone?

Truskawki posypujemy cukrem i miksujemy. Następnie mieszamy mascarpone z jogurtem greckim. Dosładzamy cukrem pudrem. Ewentualnie jeśli zależy nam na efekcie puszystej pianki, najpierw możemy ubić mascarpone z cukrem pudrem na gładką masę. Następnie dodajemy jogurt grecki. Herbatniki kruszymy na mniejsze kawałki.

Przygotowujemy wysokie szklanki, w których warstwowo układamy herbatniki, truskawki i mascarpone. Na wierzch możemy ułożyć całe truskawki do dekoracji. Deser chłodzimy w lodówce przynajmniej przez 10 minut (najlepiej nieco dłużej, będzie lepiej smakował i chłodził w gorące dni :) )

 deser truskawkowy

Truskawki pod kruszonką

Lubicie kruche ciasto? Świetnym i bardzo szybkim deserem będą truskawki pod kruszonką. Niezwykle proste w przygotowaniu, smakują jak truskawkowa „szarlotka”. Do przygotowania tego deseru przydatne będą ramekiny żaroodporne, inaczej kokilki.

 

Składniki

  • 200 g truskawek

  • oraz 200 g innych owoców do wyboru, np. jeżyn, borówek amerykańskich, malin.

Można również zostać przy samych truskawkach, wówczas dodajemy ich większą ilość.

 

Kruszonka:

  • 100 g masła

  • 100 g cukru

  • 150 g mąki pszennej

Jak przygotować owoce pod kruszoną w kokilkach?

Ramekiny smarujemy masłem, tak aby podczas pieczenia nie przypalić deseru. Następnie na ich dno wykładamy owoce. Wierzch posypujemy kruszonką.

Sposób przygotowania kruszonki jest bardzo prosty. Mąkę i cukier wysypujemy na blat i mieszamy. 100 g masła dzielimy na mniejsze części i dodajemy do wymieszanego cukru z mąką. Wyrabiamy ręcznie do czasu aż kruszonka zacznie przypominać mokry piasek. Do kruszonki możemy dodać odrobinę cynamonu, wtedy nadamy jej charakterystycznego smaku szarlotki.

Owoce pod kruszonką w kokilkach wkładamy do nagrzanego do 180 stopni Celsjusza piekarnika i zapiekamy około pół godziny z opcją grzania góra dół.

Proste w przygotowaniu desery, z pewnością będą smakowały wszystkim miłośnikom słodkości i truskawek. Do najprostszych możliwych deserów należy oczywiście koktajl truskawkowy. Przepis jest banalnie prosty i wymaga jedynie wymieszania jogurtu greckiego z dowolną ilością truskawek. Gotowe! Zdrowo i smacznie:) Tak lubimy najbardziej!

 truskawki pod kruszonka

Pokaż więcej wpisów z Czerwiec 2021
Podziel się swoim komentarzem z innymi

Dbamy o Twoją prywatność

Sklep korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zamknij
pixel