Szybki sernik na zimno z letnimi owocami

2020-07-22
Szybki sernik na zimno z letnimi owocami

Jeśli jesteście miłośnikami domowych słodkości, które można szybko i łatwo przygotować, to mamy dla Was bardzo prosty przepis na sernik na zimno. To ciasto nie wymaga pieczenia, a jedynie przechowywania w lodówce do czasu stężenia masy. Sernik na zimno to idealna propozycja dla początkujących cukierników. Zawsze wychodzi i wspaniale smakuje, dlatego śmiało możecie częstować nim gości. Do tego przepisu warto wybrać ulubione, letnie owoce. Zapraszamy do lektury!

Nasz sernik na zimno z letnimi owocami, przygotujemy z użyciem twarogu sernikowego z wiaderka oraz galaretki. Zanim wybierzesz owoce, pamiętaj, że nie wszystkie z nich nadają się do sernika na zimno. Dlaczego?

Jakie owoce do sernika na zimno?

Do przygotowania wszystkich ciast polecamy korzystać z owoców sezonowych. Z sernikiem na zimno wspaniale komponują się truskawki, maliny czy winogrona. Jeśli jednak chcecie sięgnąć po bardziej egzotyczne smaki, to należy pamiętać, że kiwi, ananas, papaya, mango mogą uniemożliwić tężenie galaretki, która odpowiada za konsystencję sernika na zimno. Dzieje się tak za sprawą zawartego w tych owocach enzymu z grupy peptydaz, rozkładającego białko. Dlatego decydując się na przygotowanie ciast z żelatyną, lub galaretką, warto sięgać po polskie owoce.

Jeśli jednak bardzo się uprzemy, to takie owoce możemy umieścić w galaretce dopiero po usunięciu z nich wspomnianego enzymu. Możemy to zrobić poprzez sparzenie owoców wrzątkiem, lub delikatne obgotowanie ich w gorącej wodzie. Jednak pamiętajmy, że kiwi, mango, ananas i papayę dodajemy dopiero kiedy galaretka zaczyna już tężeć, a nie na samym początku tego procesu.

Sernik na zimno możemy dla dekoracji posypać startą czekoladą lub ulubionymi orzechami.

ceramiczne miseczki letnie owoce

 

Sernik na zimno z twarogu i galaretek – przepis

Do przygotowanie tego prostego ciasta przydatna będzie tortownica o średnicy 24cm. W ten sposób uzyskamy piękny, równy okrągły kształt sernika, który również świetnie się spisze jako urodzinowy tort! Tort bez pieczenia to smaczna propozycja dla wszystkich obchodzących urodziny latem. Tort sernikowy nie jest przesadnie słodki i doskonale chłodzi w upalne dni.

tort sernikowy na zimno

Składniki na masę sernikową:

-1 kg twarogu sernikowego z wiaderka
- 100 g cukru pudru
- 2 galaretki brzoskwiniowe (lub każde inne, w zależności od wyboru owoców)
- pół kostki masła
- 250g truskawek lub innych owoców – z galaretką brzoskwiniową doskonale komponują się białe winogrona lub borówki

Składniki na kruchy spód:


- 200g kakaowych herbatników – mogą być też zwykłe
- 90 g masła
- 50 g czekolady gorzkiej (min 70% kakao)
- czekolada do dekoracji

Jak zrobić sernik na zimno?

Na początek zadbaj o odpowiednie przygotowanie formy na ciasto. Tortownica powinna mieć wyłożony papierem do pieczenia spód, a jej brzegi należy posmarować delikatnie masłem.

Spód z herbatników:

Zaczynamy od przygotowania kruchego spodu. Sernik na herbatnikach daje interesujące połączenie smakowe – miękka, puszysta masa apetycznie łączy się z kruchym, czekoladowym spodem.

Czekoladowe herbatniki wykładamy na papier do pieczenia. Na ich wierzch kładziemy drugą warstwę papieru. Następnie herbatniki miażdżymy wałkiem, do uzyskania konsystencji żwiru. Nie muszą być całkowicie sypkie. W rondelku na małym ogniu, lub w kąpieli wodnej, rozpuszczamy masło z czekoladą. Tak przygotowaną masę wlewamy do pokruszonych herbatników. Całość dokładnie mieszamy, a następnie przekładamy na spód tortownicy. Spód z herbatników i czekolady dobrze dociskamy do dna formy. Możemy pomóc sobie... pięściami. Na koniec formę z kruchym spodem wkładamy do lodówki, na przynajmniej pół godziny. W tym czasie czekoladowy spód uzyska stałą konsystencję.

Masa serowa:

Przed nami kluczowy etap przygotowania sernika na zimno – czyli masa. Zaczynamy od galaretki, która zanim zostanie dodana do masy serowej, powinna być nieco przestudzona. W pół szklanki gorącej wody rozpuść dwa opakowania ulubionej galaretki. Całość dokładnie mieszamy. Odstaw szklankę na bok i co jakiś czas zamieszaj jej zawartość, tak aby galaretka nie zaczęła za wcześnie tężeć.

Pół kostki masła ubijamy mikserem z cukrem pudrem do uzyskania gładkiej masy. Dalej miksując dodajemy ser. Sprawdzamy, czy nasza galaretka jest odpowiednio przestudzona. Jeśli tak, to delikatnie wlewamy ją do masy cały czas mieszając. Jeśli obawiasz się rozbryzgu masy serowej na blat lub ubranie, to pokrywka ochronna do miksera rozwiąże ten problem. Po uzyskaniu jednolitej konsystencji przerywamy mieszanie i dodajemy wybrane owoce. Całość mieszamy łyżką. Po wymieszaniu, masę ostrożnie i równomiernie wlewamy na spód z herbatników. Przykrywamy folią spożywczą, lub aluminiową i wkładamy na około 45 minut do lodówki.

Po tym czasie sernik nieco stężeje, dlatego będziemy mogli wyłożyć na niego owoce do dekoracji. Sernik możemy dodatkowo posypać tartą czekoladą lub orzechami. Udekorowane ciasto ponownie wkładamy do lodówki na przynajmniej 2 godziny.

sernik na zimno z truskawkami

Możemy dowolnie wybierać składniki. Jeśli robisz sernik na zimno z truskawkami to polecamy dodać galaretkę truskawkową lub malinową. Wówczas ciasto uzyska piękny, różowy kolor. Sernik na zimno możesz także udekorować różnymi kolorami galaretek, które należy dodawać stopniowo po stężeniu każdej kolejnej masy.

Gwarantujemy, że sernik bez pieczenia wyjdzie nawet początkującemu cukiernikowi i zadowoli podniebienia najbardziej wymagających koneserów słodkości.





 

Pokaż więcej wpisów z Lipiec 2020
Podziel się swoim komentarzem z innymi
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel