Sposoby na upały

2019-07-02
Sposoby na upały

Sposoby na upały


Macie wrażenie, że klimat w Polsce zaczął przypominać śródziemnomorski? Jeszcze kilka stopni więcej, a być może sjesta również u nas zawita na stałe w kalendarzu. My jesteśmy jak najbardziej za! Przygotowaliśmy dla Was kilka sposobów, które skutecznie pomogą przetrwać upalne dni.

Przede wszystkim pij wodę! Należy zadbać o odpowiednie nawodnienie organizmu. Zawsze miej przy sobie butelkę niegazowanej wody. Nawet jeśli nie czujesz pragnienia, staraj się co jakiś czas brać łyk wody.


O odpowiedni poziom wody w organizmie zadbasz jedząc również niektóre owoce. Orzeźwiająco zadziałają arbuz, melon, jabłka, gruszki, które regulują poziom nawodnienia organizmu. Świetnie sprawdzą się domowe sorbety, czy owocowe desery na bazie jogurtu naturalnego.



A co na obiad? Chyba nikt w upalne dni nie ma ochoty stać nad parującymi garnkami. Dlatego najlepiej zdecydować się na sałatki, lub pyszny chłodnik na bazie kefiru. W połączeniu z gotowanymi ziemniakami, będzie naprawdę sycącym i smacznym daniem.

Przepis na chłodnik z Podlasia


Składniki:
- 2 ogórki
- rzodkiewka
- szczypiorek
- koperek
- śmietana
- kefir, jogurt naturalny

Ogórki umyć, obrać i pokroić w kostkę. Czystą rzodkiewkę pokroić w plastry. Koperek i szczypiorek drobno posiekać. Całość zalać jogurtem/kefirem i śmietaną. Wymieszać. Doprawić solą i pieprzem. Przed podaniem schłodzić przez godzinę w lodówce.

Czosnek na ochłodę

Czosnek raczej kojarzy się z leczeniem przeziębienia, niż przegrzania, ale wierzcie lub nie, że jest to niezwykle skuteczne „narzędzie” w upalne dni. Nie ma się po nim apetycznego oddechu, jednak warto zjeść ząbek czosnku, kiedy temperatura jest naprawdę wysoka. Czosnek poprawia krążenie krwi, co zachęca organizm do naturalnego chłodzenia.

Jak radzą sobie z upałem mieszkańcy tropików?


W Tajlandii ochłody szuka się nie tylko w lazurowej wodzie, czy pod parasolkami. Miejscowi przygotowują specjalną herbatę ziołową – po 10 gram świeżego imbiru, cynamonu, trawy cytrynowej, owocu bael (tzw. jabłko słoniowe) i liści pandanowca. Składki należy posiekać, zagotować a następnie ostudzić. Odcedzony napój podaje się z miodem.

Natomiast w bliższej nam Hiszpanii popularna jest sangria, czyli orzeźwiający, alkoholowy napój z owoców. Przygotowuje się go z wytrawnego, czerwonego wina, mocniejszego trunku i owoców – takich jak jabłka i pomarańcze.

Sangria – przepis na hiszpański poncz


- 2 jabłka
- 2 pomarańcze
- brzoskwinia
- cytryna
- butelka czerwonego wytrawnego wina
-200 ml brandy lub owocowej nalewki
- puszka Fanty, lub Spirte
- 4 łyżki cukru



Do garnka wlewamy pół szklanki wody i wsypujemy cukier. Całość podgrzewamy do momentu, aż cukier się rozpuści. Odstawiamy do ostygnięcia. W tym czasie kroimy wszystkie owoce, które następnie zalewamy winem. Odstawiamy do lodówki na 2 godziny. Po tym czasie owoce powinny przejść smakiem wina. Następnie dolewamy 200 ml wybranego przez nas alkoholu oraz puszkę słodkiego, gazowanego napoju – np. Fanty. Sangrię podajemy z dużą ilością kostek lodu.  
Pokaż więcej wpisów z Lipiec 2019
  • facebook
  • googleplus1
Podziel się swoim komentarzem z innymi
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel