Słodkie fondue – czyli pomysł na czekoladowy deser

2020-02-14
Słodkie fondue  – czyli pomysł na czekoladowy deser

Pomysł na czekoladowy deser


Z okazji święta zakochanych przygotowaliśmy przepis na szybki i pyszny deser czekoladowy. W końcu to czekolada jest najlepszym i najsmaczniejszym afrodyzjakiem. Jeśli chcecie zrobić wrażenie na drugiej połówce, polecamy podczas romantycznej kolacji zaserwować czekoladowe fondue. To deser, który nie tylko cudownie smakuje, ale również ciekawie się prezentuje.

Co to jest fondue?

Fondue to potrawa z sera i białego wina, pochodząca z Szwajcarii. Ser był rozpuszczany w garnku, mieszany z białym winem i innymi dodatkami (np. mąką ziemniaczaną). Na widelec nadziewano warzywa lub pieczywo, które następnie maczano w garnku z rozpuszczonym serem. Fondue to potrawa, którą spożywano w towarzystwie i była niezwykle popularna głównie wśród szwajcarskich górali. Ponieważ to danie jest bardzo proste w przygotowaniu, powstały różne jego dodatkowe odmiany. Najbardziej znaną jest fondue czekoladowe.

fondue serowe co to jest fondue fondue do czekolady

Jak zrobić fondue?

Fondue czekoladowe jest bardzo proste w przygotowaniu, a może okazać się interesującym urozmaiceniem romantycznej kolacji. Czego potrzebujesz do czekoladowego fondue?

Składniki:
200 ml śmietanki kremówki
2 tabliczki czekolady – może być czekolada deserowa, lub mix – jedna deserowa, jedna mleczna wtedy smak będzie delikatniejszy i słodszy, a jeśli nie boicie się zaszaleć i niestraszne Wam kalorie, to możecie wykorzystać także białą czekoladę.
Przyprawy: chili, imbir, sól, może być również odrobina gałki muszkatołowej. Zimą sprawdzi się cynamon i przyprawa do piernika.
Owoce – truskawka, banan, ananas, arbuz

fondue czekoladowe fondue do czekolady deser czekoladowy walentynki

Do przygotowania fondue z czekolady na początek potrzebne będą 2 garnki – rondelek i większy garnek z gorącą wodą. Duży garnek z wodą ustawiamy na kuchence. Do rondelka wlewamy śmietanę. Następnie wkładamy rondelek do większego garnka. Podgrzewamy. Łamiemy na mniejsze części czekoladę. Dodajemy ją do podgrzanej śmietany. Na koniec całość przyprawiamy wybranymi dodatkami. Gorącą czekoladową mieszankę przelewamy do ceramicznej miseczki, którą ustawiamy na stojaku nad podgrzewaczem. Tak przygotowane czekoladowe fondue jest gotowe do spożycia, a pomogą w tym wygodne widelczyki, do nadziewania owoców.

Smacznego!
Pokaż więcej wpisów z Luty 2020
Polecane
Podziel się swoim komentarzem z innymi
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel