Przepisy na walentynkowe desery
2022-02-03
Przepisy na walentynkowe desery
Dzień świętego Walentego rządzi się swoimi prawami i w tym czasie pocałunki i uściski liczą się podwójnie, a kalorii w daniach przygotowanych z miłością nie liczymy w ogóle. Dlatego z tej okazji mamy dla Was 3 PRZEPISY na przepyszne desery, które możecie z łatwością zrobić dla drugiej połówki.Podane propozycje są niezwykle proste i szybkie w przygotowaniu. Jeśli więc nie macie zbyt wiele czasu, bo wracając z pracy od godziny stoicie w korku, a mąż/żona już czeka na umówioną kolację, to ten tekst jest właśnie dla Was.
Każdy z tych deserów wywoła uśmiech i obudzi apetyt na więcej... i niekoniecznie mowa tutaj o jedzeniu ;) To nie tylko smaczne dania, ale także afrodyzjaki. Zainteresowani? W takim razie zapraszam do przestudiowania 3 PRZEPISÓW na walentynkowe desery.
Mus z suszonej żurawiny
Czas przygotowania: 30 min
Żurawina to jeden z mniej znanych afrodyzjaków. Uważam, że jest niedoceniona jako miłosny składnik potraw. Żurawina zawiera spore ilości manganu, który wspomaga produkcję dopaminy, czyli „hormonu szczęścia”. Tym deserem na pewno uszczęśliwicie zarówno siebie jak i swoją Walentynkę.
Składniki:
10 dag suszonej żurawiny
4 dag płatków migdałowych
50 ml śmietany 30% lub 36% - do deserów
2 szklanki wody
mięta i ewentualnie mielony kardamon
Przygotowanie:
W dwóch szklankach wody przez 20 minut gotujemy żurawinę. Następnie ją ostudzamy i miksujemy na gładką masę. Można delikatnie doprawić ją kardamonem.
Śmietanę 30% lub 36% ubijamy na sztywno. Do naszego musu żurawinowego dodajemy 4 łyżki ubitej śmietany. Delikatnie i dokładnie mieszamy.
W ten sposób mamy już przygotowaną najważniejszą część naszego deseru. Mus przelewamy do pucharków, szklanek, lub wysokich kieliszków do wina. Posypujemy go uprażonymi wcześniej płatkami migdałowymi. Na sam wierzch wykładamy bitą śmietanę. Całość dekorujemy listkami mięty i kilkoma rodzynkami suszonej żurawiny.
Gotowe!
Owoce pod kruszonką
W tej propozycji kluczową rolę również odgrywa żurawina, ale głównym afrodyzjakiem jest tutaj cynamon. Ta przyprawa dostarcza m.in. witaminy A, B1 i C. Jednak nie tylko z tego powodu powinniśmy po nią sięgać. Jeśli planujemy romantyczny wieczór, to koniecznie zaplanujmy danie z nutą cynamonu, ponieważ zwiększa on poziom libido.
Składniki:
40 dag ulubionych owoców lub ich mieszanki: np. jabłka, gruszki, truskawki, śliwki
60 g suszonej żurawiny
szklanka mąki
pół szklanki cukru
2 łyżki masła
CYNAMON
jako dodatek: płatki migdałów
Owoce umyć i pokroić w większą kostkę. Następnie należy ułożyć je w foremce do pieczenia – idealna będzie taka jak do tarty. Naszą owocową mieszankę, bądź wybrany owoc, posypujemy suszoną żurawiną. Całość przykrywamy kruszonką i doprawiamy cynamonem. Wstawiamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy przez 20 minut. Do tego deseru możemy zaproponować produkt idealny na tę okazję. Zestaw do zapiekania z czterema miseczkami świetnie sprawdzi się zarówno podczas pieczenia jak i serwowania tego słodkiego dania.
Kruszonka:
W jednej misce ręcznie ucieramy mąkę pszenną, cukier, 2 łyżki zimnego masła (bądź więcej w zależności od potrzeby) i łyżeczkę cynamonu. Powinniśmy otrzymać jednolitą, aczkolwiek kruchą strukturę.
Krem czekoladowy z mascarpone
Na koniec królowa, a właściwie cesarzowa wśród afrodyzjaków. CZEKOLADA. Nie mogło jej zabraknąć wśród przepisów na walentynkowe desery.
Prawdziwa czekolada, czyli z dużą zawartością kakao, dostarcza nam solidnej porcji magnezu, potasu i żelaza. Ale co sprawia, że to właśnie ona tak bardzo kojarzy się z świętem zakochanych? Jednym z jej składników jest fenyloetyloamina. Jest to substancja, którą produkuje mózg kiedy się zakochujemy. Dlatego skojarzenie czekolady z miłosnymi uniesieniami jest nieprzypadkowe.
Składniki:
200 g gorzkiej czekolady (tabliczka)
250 ml śmietany 30% lub 36%
200 g serka mascarpone
cukier puder
opcjonalnie: płatki migdałów, truskawki, czereśnie, wiśnie
Gorzką czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej – czyli w szklanym naczyniu, nad garnkiem z gotującą wodą. Śmietankę ubijamy na sztywno. W oddzielnej misce mieszamy serek mascarpone z odrobiną cukru pudru (3 – 4 łyżki, w zależności od tego jak „słodkolubni” jesteście). Do tej mieszanki dodajemy ostudzoną czekoladę. Nie przerywamy pracy miksera. Na koniec delikatnie łączymy masę czekoladową z ubitą śmietaną.
Tak przygotowany krem nakładamy do pucharków i wkładamy do lodówki. Deser możemy również wyłożyć do zwykłych szklanek. Świetnie sprawdzą się szklanki do latte. Wierzch deseru możemy ozdobić ubitą śmietaną oraz truskawkami i płatkami migdałów.
Smacznego!
Mam nadzieję, że zaproponowane przeze mnie walentynkowe desery pomogą Wam pozytywnie zaskoczyć drugą połówkę. Kwiatki swoją drogą, ale pamiętajmy, że do serca najłatwiej trafić przez żołądek. ;)
Katarzyna Olichwiruk
Pokaż więcej wpisów z
Luty 2022
Polecane
Podziel się swoim komentarzem z innymi