Opinie o Nas

Przepis na zapiekankę ziemniaczaną z czosnkiem i boczkiem

2019-02-06
Przepis na zapiekankę ziemniaczaną z czosnkiem i boczkiem
Ostatnio przygotowaliśmy zapiekankę ziemniaczaną z czosnkiem i boczkiem. Pychota! Aromat czosnku roznosił się po całym domu, a boczek był rumiany i chrupiący. Musicie spróbować! To przepis naszej babci z Podlasia Najlepiej smakuje ze swojskimi ziemniakami i boczkiem z prawdziwej wędzarni. A czosnek to niezwykle aromatyczny dodatek, który nie tylko dobrze smakuje, ale przez babcię był stosowany jako główny antybiotyk w walce z wszelkimi schorzeniami.



Przepis na zapiekankę ziemniaczaną z boczkiem i czosnkiem:

  • 1 kg ziemniaków
  • 250 g pokrojonego w kostkę boczku
  • 400 ml śmietany 18 proc.
  • żółty ser
  • czosnek – w ilości „do smaku”
  • olej lub masło
  • przyprawy: rozmaryn, tymianek, zioła prowansalskie, majeranek
Ziemniaki podgotowujemy w osolonej wodzie około 10 min. Następnie ostudzamy i kroimy w plasterki. Naczynie do pieczenia należy natłuścić olejem, lub masełkiem i wysmarować 2 wyciśniętymi ząbkami czosnku. Na to układamy plasterki ziemniaków, a potem podsmażony boczek. Pierwszą warstwę zapiekanki posypujemy „wiórkami” masła i wyciśniętym czosnkiem (w ilości dla nas odpowiedniej). W ten sam sposób układamy kolejne warstwy.




Śmietanę mieszamy z przyprawami i taką mieszankę wylewamy na ułożoną całość. Wierzch zapiekanki przykrywamy startym żółtym serem.  Danie wkładamy do nagrzanego do 180 – 200 stopni Celsjusza piekarnika i pieczemy około pół godziny.

Po tym czasie zasiadamy do wspaniałej, podlaskiej uczty, która rozpieści podniebienia zarówno domowników jak i gości. Polecamy skupić się na jej walorach smakowych. Danie jest niezwykle sycące. Dobrze smakuje  z lampką czerwonego wina, lub... tradycyjnym podlaskim bimbrem.
A co do wrednych kalorii - po obiedzie polecamy rodzinny spacer po lesie :)

Ciekawostka: Babcia korzystała z naczyń żeliwnych. Żeliwo, to naturalny materiał, który zapewnia niezwykły smak potraw. My możemy polecić również ceramiczne formy do pieczenia - również zapewniają delikatność przygotowywanych dań.

Smacznego!

Pokaż więcej wpisów z Luty 2019
  • facebook
  • googleplus1
Podziel się swoim komentarzem z innymi
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel