Przepis na zapiekankę ziemniaczaną z czosnkiem i boczkiem
2019-02-06

Przepis na zapiekankę ziemniaczaną z czosnkiem i boczkiem
Ostatnio przygotowaliśmy zapiekankę ziemniaczaną z czosnkiem i boczkiem. Pychota! Aromat czosnku roznosił się po całym domu, a boczek był rumiany i chrupiący. Musicie spróbować! To przepis naszej babci z Podlasia Najlepiej smakuje ze swojskimi ziemniakami i boczkiem z prawdziwej wędzarni. A czosnek to niezwykle aromatyczny dodatek, który nie tylko dobrze smakuje, ale przez babcię był stosowany jako główny antybiotyk w walce z wszelkimi schorzeniami.
Przepis na zapiekankę ziemniaczaną z boczkiem i czosnkiem:
- 1 kg ziemniaków
- 250 g pokrojonego w kostkę boczku
- 400 ml śmietany 18 proc.
- żółty ser
- czosnek – w ilości „do smaku”
- olej lub masło
- przyprawy: rozmaryn, tymianek, zioła prowansalskie, majeranek
Ziemniaki podgotowujemy w osolonej wodzie około 10 min. Następnie ostudzamy i kroimy w plasterki. Naczynie do pieczenia należy natłuścić olejem, lub masełkiem i wysmarować 2 wyciśniętymi ząbkami czosnku. Na to układamy plasterki ziemniaków, a potem podsmażony boczek. Pierwszą warstwę zapiekanki posypujemy „wiórkami” masła i wyciśniętym czosnkiem (w ilości dla nas odpowiedniej). W ten sam sposób układamy kolejne warstwy.

Śmietanę mieszamy z przyprawami i taką mieszankę wylewamy na ułożoną całość. Wierzch zapiekanki przykrywamy startym żółtym serem. Danie wkładamy do nagrzanego do 180 – 200 stopni Celsjusza piekarnika i pieczemy około pół godziny.
Po tym czasie zasiadamy do wspaniałej, podlaskiej uczty, która rozpieści podniebienia zarówno domowników jak i gości. Polecamy skupić się na jej walorach smakowych. Danie jest niezwykle sycące. Dobrze smakuje z lampką czerwonego wina, lub... tradycyjnym podlaskim bimbrem. A co do wrednych kalorii - po obiedzie polecamy rodzinny spacer po lesie :)
Ciekawostka: Babcia korzystała z naczyń żeliwnych. Żeliwo, to naturalny materiał, który zapewnia niezwykły smak potraw. My możemy polecić również ceramiczne formy do pieczenia - również zapewniają delikatność przygotowywanych dań.
Po tym czasie zasiadamy do wspaniałej, podlaskiej uczty, która rozpieści podniebienia zarówno domowników jak i gości. Polecamy skupić się na jej walorach smakowych. Danie jest niezwykle sycące. Dobrze smakuje z lampką czerwonego wina, lub... tradycyjnym podlaskim bimbrem. A co do wrednych kalorii - po obiedzie polecamy rodzinny spacer po lesie :)
Ciekawostka: Babcia korzystała z naczyń żeliwnych. Żeliwo, to naturalny materiał, który zapewnia niezwykły smak potraw. My możemy polecić również ceramiczne formy do pieczenia - również zapewniają delikatność przygotowywanych dań.
Smacznego!
Pokaż więcej wpisów z
Luty 2019
Polecane
Podziel się swoim komentarzem z innymi