Przepis na faworki
Według naszej polskiej tradycji, nie tylko w Tłusty Czwartek przygotowuje się pączki i faworki. Te przysmaki smaży się przez okres całego karnawału. Nie należą do mało kalorycznych, ale trzeba przyznać, że są wspaniałym dodatkiem do kawy i herbaty. Zapraszamy do zapoznania się z przepisem na kruche faworki.
Przepis na faworki (chrusty)
Składniki:
300g mąki pszennej
4 żółtka
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli
1 łyżka octu (6%)
6 łyżek śmietany 18%
olej rzepakowy do smażenia, chociaż nasze babcie polecają... smalec
cukier puder
Jak zrobić faworki?
W międzyczasie można zacząć rozgrzewać tłuszcz - najlepiej zrobić to w głębokiej patelni, która długo utrzyma temperaturę rozgrzanego oleju. Świetnie w tym celu sprawdzi się egzotyczny wok. Do oleju lub smalcu dodajemy faworki. Smażymy je do uzyskania złotego koloru. Faworki wyciągamy łyżką szumówką i odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.
Z faworkami wspaniale komponuje się czarna herbata Earl Grey lub czarna kawa z mlekiem. Polecamy przygotowanie tych napojów w eleganckich zaparzaczach french press, które pozwalają na uzyskanie pełnego smaku i aromatu.
Gotowe! Smacznego!