Przepis na domowy chleb
Przepis na domowy chleb
Najszybciej i najprościej po prostu chleb kupić, ale powiedzmy sobie szczerze – daleko mu do domowych wypieków. Dlatego na stole powinien znaleźć się domowy chleb, zrobiony naszymi rękami, którego przygotowanie da nam wiele satysfakcji.
PRZEPIS NA CHLEB ŻYTNI
500g mąki żytniej chlebowej
15g zakwasu żytniego chlebowego w proszku
7g drożdży suszonych instant
1 łyżeczka cukru
1,5 łyżeczki soli
420ml ciepłej wody
25g ziaren słonecznika
25g ziaren dyni
(opcjonalnie, jeśli ktoś lubi słodkie) 50g suszonej, słodzonej żurawiny
PRZYGOTOWANIE:
W misce wymieszaj wszystkie suche składniki i ziarna. Następnie stopniowo wlewaj ciepłą wodę, jednocześnie mieszając. Najlepiej zrobić to za pomocą miksera z końcówką do ciasta drożdżowego. Chyba że ma się solidną siłę w mięśniach, to można próbować łyżką :)
Wymieszane ciasto przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około półtorej- dwie godziny. W tym celu przyda się koszyk do wyrastania chleba wykonany z naturalnego rattanu. Ciasto na chleb zyskuje w nim apetyczny kształt i odpowiednią konsystencję.
Po tym czasie jeszcze raz delikatnie przemieszaj ciasto i wyłóż je do wysmarowanej olejem foremki 10x30 cm. Natnij je od góry i pozostaw do wyrośnięcia jeszcze na godzinę.
My polecamy skorzystać z formy do pieczenia z powłoką nieprzywieralną. Powłoka blaszki umożliwia bardzo proste wyciągnięcie chleba po upieczeniu.
Piekarnik nagrzej do 190 stopni Celsjusza. Kiedy będzie odpowiednio rozgrzany, wstaw do niego chleb na około godzinę lub półtorej. Co jakiś czas sprawdzaj przez szybę jak ciasto się prezentuje. W naszym przypadku chleb najlepiej wychodzi po godzinie i dziesięciu minutach.
Jak sprawić by chleb był chrupiący?
Po tym czasie chleb wyjmij z formy i połóż na ręczniku, owiń go i pozostaw na godzinę. W ten sposób domowy chleb „zaparzy się” wewnątrz, dzięki czemu będzie miał chrupiącą skórkę i mięciutkie wnętrze.
Smacznego!