Naturalne medykamenty przeciwwirusowe czyli jak pokonać wirusa

2020-03-13
Naturalne medykamenty przeciwwirusowe czyli jak pokonać wirusa
Okres między styczniem a marcem to czas największych infekcji wirusowych. Najczęściej mamy do czynienia ze zwykłym przeziębieniem, czy grypą. Niestety teraz musimy zmierzyć się z nowym przeciwnikiem – koronawirusem Covid-19. Aktualnie nie ma szczepionki na koronawirusa Covid-19. W tym artykule niestety nie podamy żadnej „cudownej metody leczenia” tej choroby, gdyż takiej po prostu nie ma. Ważne jest jednak aby nie popadać w panikę i po prostu zrobić, to co jest w naszej mocy - wzmocnić odporność organizmu. Zapraszamy do poszerzenia swojej wiedzy i poznania wielu tradycyjnych metod, które są jednocześnie w 100% bezpieczne dla zdrowia!

Jak wzmocnić organizm?

Wzmocnienie organizmu to proces, który opiera się na zdrowiej diecie i zdroworozsądkowym przyjmowaniu lekarstw naturalnie występujących w naturze. Nie można oczekiwać, że po kilku dniach zażywania nadmiernej ilości suplementów diety, nasz organizm raptem zyska większą odporność. Niestety takim podejściem można sobie po prostu zaszkodzić. Odporność organizmu należy budować z głową.

W przeciwieństwie do chorób wywoływanych przez bakterie, infekcji wirusowych nie pokonamy antybiotykami. Z pomocą przychodzi nam jednak wiedza i doświadczenie naszych babć, które leczyły w ten sposób swoje dzieci i wnuki. W naszym artykule „Domowe sposoby na przeziębienie” znajdziecie garść informacji o leczniczych właściwościach miodu, czosnku, cebuli, czy imbiru. Syrop z cebuli nie zwalczy grypy, czy koronawirusa, ale pomoże wzmocnić organizm w chwilach jego osłabienia. W tym artykule znajdziecie prosty przepis na jego przygotowanie.

cytryna witamina c wzmocnienie organizmu

W okresie przeziębienia najczęściej sięgamy po herbatę z cytryną. Prosty w przygotowaniu napój nie tylko rozgrzewa, ale dzięki cytrynie, dostarcza witaminy C. Jednak musimy pamiętać, że witamina C przyjmowana tylko w okresie przeziębienia, nie skróci mocno czasu jego trwania. Tylko regularne zażywanie witaminy C może zmniejszyć ryzyko choroby. Dlatego warto do codziennej diety włączyć produkty, które posiadają jej większe dawki. Świetnie sprawdzi się w tym przypadku papryka, kiwi, czy oczywiście cytrusy. Jednak sięgając przykładowo po grejpfruta należy pamiętać, by nie łączyć go z lekami, ponieważ niektóre cytrusy ograniczają metabolizowanie leku, a to może doprowadzić do znaczącego, niebezpiecznego jego stężenia we krwi.

Stosujmy się też do jednej prostej metody, która nie tylko zwalcza wirusy, ale też bakterie, czy inne zarazki. Po prostu dbajmy o higienę. Mycie rąk to nic trudnego!

Jak zwalczyć wirusa?

Poniżej przedstawiamy mniej lub bardziej znane zioła, które możemy kupić w aptece lub w zwykłym markecie. Być może zaskoczy Was wiadomość, że mięta pieprzowa ma silne właściwości przeciwwirusowe?

Mięta pieprzowa na walkę z wirusem

Mięta pieprzowa to składnik wielu herbat, czy nalewek o charakterze przeciwwirusowym. Co ciekawe jej liście posiadają aktywne składniki, jak mentol, czy kwas rozmarynowy, które cechują się silnym działaniem przeciwwirusowym i przeciwzapalnym. W badaniu z probówki ekstrakt z liści mięty pieprzowej wykazywał działanie przeciwwirusowe. Zwalczał syncytialnego wirusa oddechowego (RSV) i znacznie obniżał poziom związków zapalnych. Najczęściej sięgamy po miętę w dolegliwościach żołądkowych. Mięta pieprzowa łagodzi wzdęcia, niestrawność, czy nudności. Jeśli jednak cierpicie na wrzody, powinniście ostrożnie z niej korzystać, ponieważ mięta wspomaga wydzielanie soków trawiennych. Dlatego, owszem, wspomaga trawienie, ale może również nasilić odczuwanie wrzodów.

mięta pieprzowa mięta na przeziębienie mięta na trawienie

Dziurawiec zwyczajny na depresję i wirusa opryszczki

Prawie w każdym markecie dostępny jest dziurawiec zwyczajny. Znany jest przede wszystkim ze swojej zdolności do leczenia depresji i nerwobólów. Ma on również silne przeciwwirusowe związki zwane hipercyną i pseudohiperyną, które aktywnie zwalczają wirusy, rozwijające się imitując istniejące komórki poprzez „maskowanie”. Te wirusy, które udają ludzkie komórki, obejmują opryszczkę, HIV i zapalenie wątroby typu C.

Lukrecja w walce z koronawirusem

Lukrecja jest stosowana od wieków w tradycyjnej medycynie chińskiej i innych naturalnych praktykach. Posiada wiele substancji czynnych, wyróżniających się właściwościami przeciwwirusowymi. Badania przeprowadzone w probówkach pokazują, że ekstrakt z korzenia lukrecji jest skuteczny przeciwko HIV, RSV, wirusom opryszczki i koronawirusowi związanemu z ostrym zespołem oddechowym (SARS-CoV), który powoduje poważny typ zapalenia płuc.

Rozgrzewająca herbata z lukrecji

Składniki: 1,5 szklanki wrzącej wody
2 łyżki lukrecji
Łyżka tymianku
Połowa łyżki świeżego lub suszonego imbiru

Całość należy gotować minimum 5 minut i nie więcej niż 10 minut na wolnym ogniu. Taką rozgrzewającą herbatę można spożywać w celu wzmocnienia odporności. Najlepiej pić ją przed posiłkiem. Ale UWAGA! Nie powinny spożywać jej osoby przyjmujące leki hormonalne, czy antybiotyki, ponieważ składniki herbaty mogą zaburzać ich działanie.

Żeń-szeń na wirusy i cholesterol

Żeń-szeń koreański i amerykański, jest korzeniem roślin z rodziny Panax. Od wieków stosowany w medycynie chińskiej, w walce przeciwko wirusom. Okazało się, że koreański ekstrakt z czerwonego żeń-szenia ma bardzo duże znaczenie w zwalczaniu RSV, wirusa opryszczki, czy wirusowego zapalenia wątroby typu A. W żeń-szeniu znajdziemy związki zwane ginsenozydami, która mają działanie przeciwwirusowe, w tym przeciwko wirusowemu zapaleniu wątroby typu B i wirusom Coxsackie, które są związane z kilkoma poważnymi chorobami – na przykład z zapaleniem opon mózgowo-rdzeniowych.

żeń szeń

Żeń-szeń ma w swoim składzie aż 200 substancji aktywnych. To dzięki nim jest skutecznym, naturalnym lekiem w walce z wirusami. Jednak na tym nie kończą się jego możliwości. Żeń-szeń pomaga obniżyć cholesterol, chroni przed osteoporozą, nowotworami, czy cukrzycą. Ponadto to wspaniały środek na odmłodzenie wyglądu skóry i wzmocnienie włosów. Jednak po żeń-szeń nie powinny sięgać osoby cierpiące na choroby serca, nadciśnienie, hipoglikemię, czy hemofilię. Żeń – szenia nie można łączyć z lekami na zakrzepicę i zatorowość płucną.  

Pamiętajmy, że żeń – szeń, tak jak i inne zioła należy brać tylko przez określony okres czasu, a następnie należy zrobić kilkutygodniową przerwę. Zioła to naturalne leki, które mają większe stężenie niektórych substancji, które w większych dawkach mogą po prostu zaszkodzić.  

Syrop z mniszka lekarskiego na kaszel

Wiedzieliście, że popularny mniszek lekarski to skuteczne lekarstwo hamujące rozwój dengi? Denga to choroba przenoszona przez komary i występuje w tropikalnym klimacie, np. w Tajlandii. Cechuje ją wysoka gorączka, wymioty, czy bóle mięśni, dlatego na początku pojawienia się koronawirusa Covid-19 obie te choroby bywały ze sobą mylone.  

W infekcjach wirusowych częstym objawem jest towarzyszący im kaszel. Syrop z mniszka lekarskiego pomaga w leczeniu uporczywego kaszlu. Taki syrop można kupić w niektórych aptekach, lub przygotować go samodzielnie. Żółte kwiaty mniszka lekarskiego należy zbierać w maju, ponieważ wtedy są najbardziej dojrzałe.  

Aby zrobić syrop na kaszel z mniszka lekarskiego należy przygotować:
1litr kwiatów mniszka
2 cytryny
1litr wody
1kg cukru  

Przebrane z owadów kwiaty zalej zimną wodą, a następnie gotuj około 15 minut. Po tym czasie pozostaw garnek do ostygnięcia na około dobę. Następnie odcedź kwiaty od wody. Do powstałego wywaru dodaj sok z cytryny i cukier. Taką mieszankę gotuj na wolnym ogniu, aż jej konsystencja zgęstnieje. Gotowe! W ten prosty sposób przygotowałeś domowy syrop na kaszel! Przelej go do słoiczków i trzymaj w ciemnym i chłodnym miejscu. Odpowiednio przechowywany syrop, może być spożywany nawet po upływie kilku miesięcy.  

mniszek lekarski mlecz syrop na kaszel

Zioła kuchenne na wzmocnienie odporności

Nasza kuchnia kryje w sobie wiele naturalnych lekarstw. Zajrzyjcie do waszego przyprawnika, bo takie zioła jak bazylia, szałwia, oregano, kurkuma także mają działanie przeciwwirusowe. W celu wzmocnienia odporności warto dodawać je jako dodatek do dań, lub herbat.
Pokaż więcej wpisów z Marzec 2020
Podziel się swoim komentarzem z innymi
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel