Nalewka czereśniowa – przepis
Lato to czas kiedy możemy delektować się smakiem świeżych owoców. Spożywamy je w różnej postaci – ciasta, koktajle owocowe lub... nalewki. Teraz jest doskonały czas na przygotowanie pysznej nalewki z czereśni, którą będziemy mogli się delektować przy świątecznym stole. Warto zaczekać kilka miesięcy, by jesienią lub zimą móc przywołać wspomnienie i smak lata.
Nalewka czereśniowa – składniki
-
2 kg czereśni
-
1 litr spirytusu 96%
-
1 litr wódki 40%
-
1 kg cukru
Jak zrobić nalewkę z czereśni?
Na początek należy zebrać pyszne, świeże owoce prosto z drzewka ;) Owoce myjemy i usuwamy z nich ogonki, ale pozostawiamy pestki, które również pozostawiają lekko goryczkowaty smak w nalewce. Owoce wystarczy delikatnie naciąć, by puściły sok. Nie należy ich gnieść, ponieważ nalewka będzie mętna. Tak przygotowane czereśnie przekładamy do dużego słoja i zalewamy wymieszaną wódką i spirytusem. Dokładnie zakręcony słoik odstawiamy na około 6 tygodni w nasłonecznione miejsce, np. na parapet. Wskazane jest, aby od czasu do czasu wstrząsnąć słojem.
Po tym czasie zlewamy alkohol do oddzielnego słoja, a pozostałe owoce zasypujemy cukrem. Pomocny w tej sytuacji może okazać się lejek stalowy z sitkiem. Zakręcamy słoik ponownie odstawiamy w nasłonecznione miejsce, do czasu aż cukier się rozpuści. Po pewnym czasie wytworzy się syrop z czereśni, który należy połączyć ze zlanym wcześniej alkoholem. Nalewki nie musimy dosładzać, ponieważ wytworzony syrop ma w sobie odpowiedni poziom słodyczy. Owoce, które nam pozostały, możemy wykorzystać do deserów lub owocowych koktajli.