Najlepsze marynaty do potraw z grilla
Wakacje, długi weekend, a może po prostu weekend? To idealny czas na posmakowanie potraw z grilla. Przygotowaliśmy zestawienie kilku najlepszych i najbardziej smacznych (w naszej opinii) przepisów na marynaty do mięs z grilla.
Co ciekawe każda z tych propozycji sprawdzi się nie tylko podczas tradycyjnego grillowania, ale również w trakcie przygotowywania potraw na patelni grillowej. Patelnie grillowe to świetna opcja na zrobienie pysznych, mięsnych dań dla osób na diecie. Ponadto zamarynowane mięso według tych przepisów można także upiec w piekarniku. Również będzie niezwykle smaczne!
Sekret marynaty do mięs
O czym należy pamiętać przygotowując każdą marynatę do mięsa? Przede wszystkim należy uzbroić się w cierpliwość. Samo wymieszanie składników i obłożenie nimi mięsa, nie zajmuje wiele czasu. Jednak musimy pamiętać, że marynata musi mieć czas na tak zwane „przegryzienie” smaków i wniknięcie w mięso. To oznacza, że najlepiej będą smakowały potrawy, które marynowały się np. dobę w lodówce. Jeśli jednak mamy niezapowiedzianych gości i chcemy uraczyć ich grillem, to już po około godzinie lub dwóch mięso nabierze aromatu z przypraw i także będzie odpowiednie na grilla.
Zwróć uwagę na to, by dobrze natrzeć mięso marynatą. Wygodnym sposobem jest przygotowanie marynaty w większej misce, a następnie włożenie do niej mięsa i dokładne wymieszanie. Możesz także natrzeć każdy kawałek oddzielnie, ale to rozwiązania zabierze nieco więcej czasu. Pamiętaj, by miskę przed włożeniem do lodówki przykryć np. folią aluminiową, tak by mięso nabrało właściwego zapachu.
Nasza wskazówka – kurczaka, żeberka, czy grubsze kawałki karkówki na grilla, możesz delikatnie ponacinać, tak aby marynata wniknęła w głąb mięsa i lepiej pozwoliła mu skruszeć. Ciekawym rozwiązaniem w tym przypadku może okazać się strzykawka do marynowania. Ten drobny gadżet pozwala na wstrzyknięcie marynaty wewnątrz mięsa, dzięki czemu nabiera ono wyjątkowej soczystości i uzyskuje niepowtarzalny aromat. Karkówkę, szynkę, lub łopatkę przed zamarynowaniem można również delikatnie obstukać tłuczkiem. Mięso będzie delikatniejsze.
Marynata do karkówki z grilla
Marynata musztardowo - keczupowa
2 łyżki pikantnego keczupu
3 łyżki musztardy rosyjskiej
3 ząbki czosnku
4 łyżki oliwy z oliwek
przyprawy (po 1 łyżeczce) sol, pieprz, papryka słodka, ostra, majeranek, zioła prowansalskie
Marynata musztardowo – keczupowa świetnie smakuje nie tylko z karkówką, ale również z żeberkami lub skrzydełkami.
Marynata z curry
2 łyżki curry
2 ząbki czosnku
pęczek kolendry – nie masz świeżej? Mogą być suszone liście, lub w ostateczności nasiona, które dokładnie rozetrzyj w moździerzu
pół szklanki oliwy
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżka octu balsamicznego lub odrobinę soku z cytryny
sól, pieprz, szczypta chilli
Marynata do kurczaka z grilla
Marynata miodowo – musztardowa
3 łyżki musztardy delikatesowej
2 łyżki miodu
2 łyżki ketchupu
3 łyżki oliwy
2 ząbki czosnku
pół wyciśniętej cytryny
1 łyżka dowolnej przyprawy do kurczaka
Do podania miodu polecamy wygodny w użyciu dozownik do miodu. To praktyczne rozwiązanie pozwala na dokładne odmierzenie płynnego miodu, przy jednoczesnym uniknięciu jego rozlania. A może zostało Ci trochę marynaty? Przelej ją do dozownika i użyj następnym razem!
Marynata do kurczaka słodko – kwaśna
Pokrojony w kostkę 1 ananas (ewentualnie z puszki)
4 łyżki sosu sojowego
2 łyżki miodu
2 łyżki oliwy
2 ząbki czosnku
szczypta posiekanego imbiru, lub pół łyżeczki suszonego
sól, pieprz
Zastanawiasz się jak pokroić ten egzotyczny owoc? Pomoże Ci w tym wykrawacz do ananasa.
Każda z tych marynat będzie świetnie komponować się z każdym rodzajem mięs. Jeśli obawiasz się o przypalenie miodu w marynacie miodowej, polecamy wcześniej przez kilkanaście minut zapiec mięso w piekarniku, a dopiero później odpowiednio ułożyć je na grillu. Która marynata do grilla najbardziej Wam smakowała? My uwielbiamy marynatę miodowo – musztardową. Smacznego!
Katarzyna Olichwiruk