Jakie garnki wybrać? Solidne i wytrzymałe garnki dla każdego szefa kuchni

2021-06-18
Jakie garnki wybrać? Solidne i wytrzymałe garnki dla każdego szefa kuchni

Zakup garnków może okazać się całkiem sporym wyzwaniem. Tym bardziej, że jest to produkt, który wybieramy z myślą o tym, że ma nam służyć lata. Na co zwrócić uwagę przy zakupie garnków? W tym artykule postaramy się przedstawić ich najistotniejsze cechy.

Jaki garnek kupić?

Przede wszystkim na początku przyjrzyjmy się naszej kuchni. Jak często gotujemy i jakie potrawy? Czy często gotujemy dla większej liczby osób? I przede wszystkim jaką mamy kuchenkę? Odpowiedzi na te pytania znacznie ułatwią i wyselekcjonują odpowiednie dla nas modele garnków.

Posiadając indukcję koniecznie trzeba zwrócić uwagę, aby produkt na niej działał. Jeśli posiadamy zmywarkę, to sprawdźmy, czy producent zezwala na mycie w niej garnków. Warto również zdecydować się na garnki w zestawie z pokrywkami, dzięki temu otrzymujemy produkt dwa w jednym oraz mamy pewność, że pokrywki są właściwie dopasowane do naczynia.

Jaki garnek na indukcję?

Garnek na indukcję posiada specjalne oznaczenie producenta, że jest kompatybilny z daną płytą grzewczą. Aktualnie na rynku większość lepszej jakości modeli jest przystosowana do wszystkich rodzajów kuchenek. Jednak przed zakupem zawsze upewnijmy się jaką średnicę naczyń odczytuje nasza kuchenka i jaką średnicę dna posiadają garnki, które chcemy kupić. Większe garnki powinny działać bez problemu na indukcji, jednak w przypadku rondelków zwróćmy uwagę, czy średnica ich dna jest odpowiednia. Przy rozmiarze już od 10 cm wzwyż, nie powinno być problemu z działaniem garnków na indukcji.

garnek na indukcje marmurowyJeśli interesują nas garnki ze stali nierdzewnej, to pamiętajmy, że sama w sobie stal nierdzewna nie będzie działała na indukcji, podobnie jak naczynia aluminiowe. Dlatego producenci do dna tych garnków wstawiają specjalny indukcyjny dysk ze zwykłej stali, który umożliwia działanie garnków na płytach indukcyjnych. Jednocześnie dysk zapobiega odkształceniom i równomiernie rozprowadza ciepło. Natomiast z pewnością na indukcji zawsze będą działały garnki żeliwne.

Garnki stalowe, emaliowane, żeliwne a może garnki z powłoką? Które są najlepsze?

Nie ma jednoznacznej odpowiedzi na pytanie, które z powyższych będą najlepsze. To zależy od naszych indywidualnych predyspozycji.

Garnek ze stali nierdzewnej bezpiecznie możemy myć w zmywarce, jednak mając indukcję, musimy upewnić się, że będzie na niej działał. Stalowy garnek jest wygodny do przygotowywania klasycznych potraw jak zupy, czy do gotowania ziemniaków. Zaletą jest fakt, że nie musimy obawiać się o jego zarysowanie - w tym przypadku, przy gotowaniu możemy wspomagać się metalowymi narzędziami. Owszem garnek z czasem zacznie posiadać ślady użytkowania, typu mniejsze, lub większe ryski, jednak nie powinny one wpływać na jego bezpieczne funkcjonowanie.

Garnki ze stali nierdzewnej posiadają oznaczenie 18/10 co oznacza stosunek chromu (18%) do niklu (10%). Osoby uczulone na nikiel mogą mieć obawy co do korzystania z tego rodzaju naczyń, jednak proszę pamiętać, że aktualne przepisy UE ograniczają użycie niklu w różnych przedmiotach, do ilości, które są bezpieczne dla użytkownika. Więc teoretycznie nie powinien być to powód do zmartwień dla alergików, ale jeśli ktoś ma obawy to może zdecydować się na zakup garnków emaliowanych. Emalia posiada właściwości szkła i ceramiki. To znaczy, że nie wchodzi w reakcje z żywnością, nie zmienia smaku i zapachu i w swoim składzie nie ma żadnych substancji uczulających.

Z garnków emaliowanych chętnie korzystały nasze babcie. Na rynku dostępne są stalowe garnki z powłoką emaliowaną. Na zwykłą stal (nie nierdzewną!) nakładana jest emalia. Garnki emaliowane są z pewnością lżejsze, od emaliowanych garnków żeliwnych. Te drugie polecane są przede wszystkim do zapiekania potraw. Żeliwo doskonale rozprowadza i utrzymuje ciepło, a emalia jest łatwiejsza w czyszczeniu i konserwacji niż czyste żeliwo wymagające impregnacji.

Garnki żeliwne – ponadczasowy wybór

Garnek żeliwny to ponadczasowe rozwiązanie do kuchni. Przygotowywane w nich mięsa są soczyste i aromatyczne. W garnkach żeliwnych możemy nie tylko gotować, ale również piec potrawy. Garnki doskonale utrzymują ciepło, ale dosyć długo się nagrzewają. Ich minusem może być także ich waga – są ciężkie, z tego powodu chętniej sięgają po nie Panowie. Warto pamiętać, że w garnkach żeliwnych nie można przygotowywać i przechowywać potraw kwaśnych – np. bigosu, ponieważ żeliwo może zacząć rdzewieć. Zawsze po użyciu należy zaimpregnować garnek żeliwny, olejem jadalnym. Mimo tego, że naczynia żeliwne są nieco skomplikowane w obsłudze, to cieszą się stale rosnąca popularnością. To wszystko dlatego, że smak przygotowywanych w nich potraw jest niepowtarzalny!

Garnki granitowe, marmurowe czy tytanowe? - Solidne garnki z powłoką nieprzywierającą

Garnki z powłoką są bardzo wygodne w użytkowaniu, ponieważ do przygotowywania potraw nie wymagają użycia dużej ilości oleju, ponadto produkty spożywcze nie przywierają do dna naczynia. Ich minusem może być fakt, że należy używać do nich drewnianych lub silikonowych łopatek, aby ograniczyć ryzyko zarysowania powłoki. W nowszych modelach garnków zarysowana powłoka nieprzywierająca, o ile nie jest teflonem, dalej jest zdatna do użytku, jednak ma mniejsze właściwości non-stick. Aby garnek z powłoką był bezpieczny w użyciu po zarysowaniu, przed zakupem upewnijmy się, że w swoim składzie nie posiada kadmu, ołowiu, czy związków PFOA.

Korpus garnków z powłoką wykonany jest z wysokiej jakości odlewu aluminium. Dlatego posiadacze indukcji, przed zakupem powinni się upewnić, czy aluminiowy garnek z powłoką jest przystosowany do działania na tej płycie. Producenci, podobnie jak w przypadku garnków ze stali nierdzewnej, w dno naczynia wbudowują indukcyjny, stalowy dysk, umożliwiający działanie produktu na wszystkich rodzajach kuchenek.

Garnki aluminiowe mają różne typy powłok. Największą popularnością cieszą się garnki granitowe, lub marmurowe. Są to garnki z powłoką kamienną, która została wzmocniona cząsteczkami granitu lub marmuru. Nie różnią się one w zastosowaniu, oba modele są wytrzymałe i mają duże właściwości nieprzywierające.

 garnek granitowy garnek z powłoką granitową

Aktualnie bardzo cenione są garnki teflonowe. Ich korpus również wykonany jest z aluminium, natomiast powłoka wzmocniona została cząsteczkami tytanu, dzięki czemu garnki są bardzo twarde i wytrzymałe. Na rynku dostępne są również garnki platynowe charakteryzujące się podobnymi właściwościami i odpornością.

Dodatkowe udogodnienia w garnkach – garnek do piekarnika

Producenci naczyń kuchennych, serwują Klientom coraz ciekawsze rozwiązania. Z naszego doświadczenia wiemy, że cenione są garnki o wielofunkcyjnym zastosowaniu. Klienci poszukują garnków w których nie tylko można gotować, ale które sprawdzą się jako naczynie do zapiekania w piekarniku. Szukając takiego garnka, należy zwrócić uwagę czy producent dopuszcza takie rozwiązanie. Garnek do piekarnika musi mieć przystosowane do użycia w piekarniku uchwyty, czyli z pewnością nie mogą być one wykonane z plastiku. Podobnie jest z pokrywą – jeśli planujemy wkładać ją do piekarnika, zwróćmy uwagę, aby nie miała elementów plastikowych oraz by szkło było żaroodporne.

Garnek z płaszczem wodnym – doskonały garnek do roztapiania czekolady

Roztapianie czekolady w kąpieli wodnej bywa dla niektórych, zwłaszcza początkujących cukierników, niemałym wyzwaniem. W celu ułatwienia tego zadania powstały garnki z płaczem wodnym – czyli podwójnymi ściankami. Przez wlew napełniamy zewnętrzną część rondelka wodą, a właściwą część naczynia uzupełniamy np. czekoladą. To także świetny sposób na podgrzanie mleka, lub wytopienie smalcu, bez ryzyka przypalenia.

garnek z płaszczem wodnym rondelek

Garnek do gotowania na parze – dla ceniących zdrowy tryb życia

Garnek do gotowania na parze to rozwiązanie, które cieszy się coraz większą popularnością. Zdrowy tryb życia przestał być chwilową modą i na stałe zagościł w naszych domach. Garnek do gotowania na parze pozwala na przygotowanie zdrowych potraw, które w drodze gotowania nie tracą najważniejszych właściwości odżywczych. Ponadto warto zauważyć, że taki garnek zdecydowanie ma więcej zastosowań! Sitko z zestawu sprawdzi się jako durszlak do odlewania np. makaronu.

garnek do gotowania na parze

 

Podsumowanie – jaki garnek jest najlepszy?

Odpowiedź brzmi – każdy! Autorka wpisu proponuje mieć na swoim wyposażeniu zarówno klasyczny garnek ze stali nierdzewnej, który będzie wygodny do przygotowywania lekkich zup, gotowania ziemniaków, czy makaronu. Warto mieć na wyposażeniu większy garnek z powłoką granitową – lub inną nieprzywierającą. To świetne rozwiązanie podczas gotowania sosów, bigosu, czy potraw, które w normalnych warunkach łatwo nieopatrznie przypalić. Garnek żeliwny, czy garnek żeliwny emaliowany będzie z pewnością doceniony przez gości, kiedy zaserwujecie przygotowaną w nim pieczeń – naczynia żeliwne są niezastąpione przy zapiekaniu mięs. Naprawdę! Z kolei każdy z nas powinien od czasu do czasu zjeść warzywa gotowane na parze, bo po prostu warto zadbać o swoje zdrowie! :)

 

Autor: Katarzyna Olichwiruk

 

Pokaż więcej wpisów z Czerwiec 2021
Podziel się swoim komentarzem z innymi

Dbamy o Twoją prywatność

Sklep korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zamknij
pixel