Jak przyprawiać potrawy?
Na czym polega sztuka gotowania? To nie tylko podążanie za przepisem, ale przede wszystkim eksperymentowanie z przyprawami. W zależności od ilości dodanego pieprzu, czy ziół, to samo danie może smakować zupełnie inaczej. W tym artykule opowiemy jakie przyprawiać dania mięsne oraz jakie przyprawy pasują do dań wegetariańskich.
Podstawowym składnikiem każdego dania jest oczywiście pieprz i sól. Trudno wyobrazić sobie potrawę bez tych przypraw. Jednak smak pieprzu również może mieć inny aromat, w zależności od tego, jakiego pieprzu użyjemy. Gotowy, zmielony pieprz z torebki to proste i szybkie rozwiązanie przyprawiania dań, jednak prawdziwą jego ostrość i zapach wydobędziemy z pieprzu świeżo mielonego. W tym celu pomocny będzie ręczny młynek do pieprzu, najlepiej z regulacją stopnia mielenia ziaren. W zależności od tego czy przyprawiamy zupę, marynujemy mięsa, czy przyprawiamy sałatkę, możemy dowolnie ustalić grubość zmielonych ziaren. Podobnie jest w przypadku soli - do sałatki zdecydowanie bardziej nadaje się sól drobno mielona, natomiast do marynaty, czy zup sprawdzi się gruboziarnista. Z naszej oferty możemy polecić młynek do pieprzu i soli Forchetto Torre lub zestaw młynków Pioni. Komplety tej marki wyposażone są w regulację stopnia mielenia ziaren oraz w ceramiczny mechanizm mielący - doskonały do pieprzu i niekorodujący w kontakcie z solą.
Jak przyprawiać dania mięsne?
Dania mięsne należy przyprawiać w zależności od rodzaju mięsa. Inne przyprawy pasują do drobiu, a zupełnie inne np. do dziczyzny. Istotny jest również sposób przyrządzania mięsa. Jeśli przygotowujemy mięso pieczone, upewnijmy się, że używamy przypraw, które wytrzymają wysokie temperatury i nie pozostawią po sobie nuty goryczy. To tyczy się zwłaszcza niektórych ziół. Mięso powinniśmy odpowiednio wcześniej zamarynować. Dziczyznę dobrze jest trzymać w przyprawach przynajmniej dobę, a najlepiej nawet kilka dni. Świetnie sprawdzają się marynaty na bazie wina. Czerwone wino doskonale podkreśli smak mięsa z jelenia, sarny czy dzika, natomiast białe pasuje do zająca, królika czy ptactwa. Do dziczyzny warto dodawać kilka ziarenek jałowca. Mięso można obłożyć zielem angielskim i liściem laurowym oraz wyciśniętym przez praskę czosnkiem. Do tego oczywiście świeżo mielony w młynku ręcznym pieprz i sól.
Zdajemy sobie sprawę, że dziczyzna nie jest powszechnie dostępnym mięsem i zdecydowanie częściej w naszej kuchni króluje wieprzowina. Mięso wieprzowe jest delikatniejsze w smaku od wołowego i szybciej się je przyrządza. Jak zawsze w pierwszej kolejności do akcji wkracza pieprz i sól. Świetnie sprawdzą się zioła prowansalskie i mielona papryka – słodka, ostra i wędzona – w zależności od efektu jaki chcemy uzyskać. Z mięsem wieprzowym dobrze komponuje się majeranek. Jeśli zamierzamy piec mięso, potrzymajmy je w marynacie przynajmniej przez noc. Żeby przyprawy lepiej przeniknęły do środka, możemy w kilku miejscach ponacinać mięso. W celu uniknięcia jego wysychania, koniecznie do naszej marynaty dodajmy kilka łyżek oleju lub oliwy.
Wołowina, podobnie jak dziczyzna, potrzebuje dłuższego czasu marynowania. To specyficzny rodzaj mięsa, który w stekach czy burgerach może być podawana na sposób krwisty lub średnio wysmażony. Często do jej przyprawienia wystarczy sól i pieprz. My polecamy przyprawić dania na bazie wołowiny estragonem. Bardzo oryginalny smak, nieco egzotyczny. Danie wołowe przygotowane z dodatkiem estragonu będzie doskonałe na kolację z czerwonym winem.
Jak przyprawiać kurczaka?
Mięso drobiowe chyba najczęściej towarzyszy nam w kuchni. Jest świetną bazą do zup jako bulion drobiowy, wspaniale smakuje przygotowane na grillu. Łatwo przygotowuje się je w piekarniku i jeszcze łatwiej smaży. Jest delikatne a odpowiednio doprawione może smakować na różne, nawet egzotyczne sposoby. Tak naprawdę mięso z kurczaka sprawdza się dla początkujących kucharzy, którzy stawiają pierwsze kroki w gotowaniu.
Do smażonego kurczaka, drobno pokrojonego na sałatkę lub do zapiekanki makaronowej, sprawdzą się zioła prowansalskie, czyli oregano, bazylia czy tymianek. Możemy dodać odrobinę mielonej słodkiej i ostrej papryki. Pierś z kurczaka bardzo dobrze smakuje, kiedy jest doprawiona przyprawą curry. To konkretny smak, który oczywiście sprawdzi się w kuchni indyjskiej, ale z powodzeniem, curry możemy dodawać eksperymentalnie do rodzimych potraw. Polecamy spróbować pieczonych ziemniaków posypanych tymiankiem i curry. Niebo w gębie!
Jeśli chcemy upiec skrzydełka z kurczaka lub udko, koniecznie wypróbujmy marynaty na bazie miodu. Wszelkie mieszanki miodu z ketchupem, lub miodu z musztardą są cudownym połączeniem smaków. To idealna propozycja szybkiego dania dla gości. Podpieczone skrzydełka w miodzie, możemy później odgrzać na grillu. Jednak odradzamy stosowania marynat miodowych bezpośrednio na grilla, ponieważ miód szybciej się spieka, a mięso pozostaje surowe w środku. Oczywiście można próbować, ale trzeba być czujnym i cierpliwym – regularnie przekładając kawałki z jednej strony na drugą.
Jak przyprawiać warzywa na parze?
Jeśli zależy nam na zdrowym odżywianiu i uzyskaniu maksimum właściwości leczniczych z warzyw, powinniśmy jak najczęściej sięgać po warzywa gotowane na parze. Wiele osób zniechęca się jednak, obawiając się mdłego smaku takiej potrawy. Jak wszystko co nie jest doprawione, będzie bez smaku – również warzywa. Dlatego sięgając po garnek do gotowania na parze, drugą ręką sięgnijmy na półkę z przyprawami.
Poza solą i pieprzem, pamiętajmy o świeżych ziołach. Tymianek bardzo dobrze komponuje się z ziemniakami. Estragon, kolendra i kminek to bardzo wyraziste zioła, nadające nieco ostrości potrawom. Jeśli mamy nasiona kolendry i kminku, to przyda się moździerz kamienny, w którym dokładnie rozbijemy ziarenka. Kolendra ma posmak herbaty earl grey, ale smakuje dobrze tylko wtedy, kiedy jest drobno roztarta. Kiedy na porcji dania trafi się duże ziarno tej przyprawy, może ono znacznie przytłoczyć jej smak.
Do cukinii polecamy dodać posiekanego koperku. Kalafior, fasolka szparagowa będą dobrze smakowały z dodatkiem natki pietruszki. I nie zapominajmy o czosnku! Świeżo wyciśnięty przez praskę czosnek to cudowna i aromatyczna przyprawa praktycznie do każdego typu dania.
Nie obawiajmy się eksperymentować z przyprawami. Jeśli jesteś miłośnikiem ostrych smaków, zaszalej z różnymi rodzajami papryki. Możesz nawet dodać mielonego imbiru, który także ma ostrawy i jednocześnie egzotyczny smak. Wyrazisty i ostry jest też czosnek. A do tego bardzo zdrowy! A może wolisz dania łagodne? W takim razie curry nada potrawie charakteru, ale jednocześnie sprawi, że danie nie będzie zbyt pikantne.
Podsumowując – to jak przyprawiać dania, zależy od naszych indywidualnych preferencji. W kuchni warto czasami poeksperymentować i dodać coś od siebie do przepisu. Oczywiście są pewne „stałe prawdy”, jak ta, że dziczyzna świetnie smakuje z jałowcem a wieprzowina z majerankiem. Natomiast nie warto zamykać się w schematach i zawsze można dodać coś od siebie. My w ten sposób odkryliśmy ziemniaki pieczone w przyprawie curry z dodatkiem tymianku. Poniżej przepis.
Przepis na ziemniaki pieczone z tymiankiem i curry
Składniki:
Ziemniaki około 0,5kg
Curry – łyżka
Tymianek – łyżka
Papryka ostra – pół łyżeczki
Papryka słodka – pół łyżeczki
Zioła prowansalskie – pół łyżeczki
Drobno mielona sól
Oliwa z oliwek – dwie łyżki
Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy na średniej wielkości kawałki. Przekładamy do dużej miski. Dodajemy oliwę i wszystkie przyprawy. Dokładnie mieszamy.
Nagrzewamy piekarnik do 180-200 stopni z grzaniem góra – dół. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia równomiernie układamy ziemniaki. Wkładamy do piekarnika na około 45 minut. W połowie czasu wyciągamy ziemniaki i obracamy je na drugą stronę. Ponownie pozostawiamy do pieczenia. Po 45 minutach sprawdzamy czy stały się miękkie. Jeśli nie, to zostawiamy je jeszcze na około 15 minut. Jeśli zależy nam na przyrumienionych ziemniakach, włączmy na koniec termoobieg.
W międzyczasie możemy przygotować sos czosnkowy, który doskonale smakuje z pieczonymi ziemniakami.
Przepis na sos czosnkowy
4 łyżki jogurtu naturalnego, np. greckiego
2 łyżeczki majonezu
4 ząbki czosnku
Sól drobno mielona
Świeżo mielony pieprz
Zioła prowansalskie – łyżeczka
Kilka kropel soku z cytryny
Jogurt mieszamy z majonezem. Dodajemy wyciśnięty przez praskę czosnek. Doprawiamy ziołami prowansalskimi i odrobiną soku z cytryny. Na koniec przyprawiamy solą i pieprzem świeżo zmielonym w młynku ręcznym. Odstawiamy na kilkanaście minut do przegryzienia się smaków.
Katarzyna Olichwiruk