Jak przechowywać chleb?

2020-10-23
Jak przechowywać chleb?

Jak przechowywać chleb, bułki czy inne pieczywo by na długo zachowało świeżość, miękkość i chrupkość? Wpływ na to, jak długo chleb pozostanie smaczny ma wpływ głównie rodzaj mąki z jakiej został wykonany. Produkty z mąki żytniej, przygotowane z użyciem naturalnego zakwasu zdecydowanie dłużej zachowają smak i aromat. Natomiast pieczywo z mąki pszennej lub wypiekane tylko na drożdżach szybciej czerstwieje.

Oczywiście również sposób przechowywania pieczywa ma znaczenie. W czym przechowywać chleb i bułki aby uniknąć powstawania pleśni lub czerstwienia?

W czym przechowywać pieczywo?

Chlebak z melaminy

Aby pieczywo dłużej zachowało świeżość warto przechowywać je w odpowiedni sposób. Dobrym wyborem będą pojemniki na chleb z odpowietrznikami, które zapobiegną, a przynajmniej utrudnią powstawanie pleśni. Chleb powinien być szczelnie zamknięty, jednak potrzebna jest także wymiana powietrza. Warto również zwrócić uwagę, by pojemnik w jakim trzymamy chleb, dało się łatwo wyczyścić. Materiał nie powinien wchłaniać wilgoci, tak by po umyciu w żadnym jego zakamarku nie zostało nic mokrego. W tym celu warto wybrać na przykład chlebak z melaminy, czyli wytrzymałego tworzywa sztucznego, odpornego na zarysowania i bardzo łatwego w czyszczeniu.

Wartym uwagi atutem jest fakt, że chlebaki z tworzywa melaminowego często występują w zestawie z bambusową pokrywą, która może pełnić rolę deski do krojenia. To produkt idealny dla osób, które cenią produkty wielofunkcyjne w kuchni. Chlebak z deską do krojenia jest wygodny w użyciu - od wewnętrznej strony deska posiada ranty w których podczas krojenia zbierają się okruchy. Dzięki temu zachowujemy czystość i porządek w kuchni. 

 

chlebak z deską do krojenia



Chlebak drewniany

Produkty naturalne są zawsze mile widziane w kuchni. Chcemy aby to co ma kontakt z żywnością, było bezpieczne, a do takich z pewnością należą produkty z drewna. Na rynku dostępnych jest wiele pojemników na pieczywo z różnych rodzajów drewna. W zależności od potrzeb, możemy wybierać spośród chlebaków akacjowych, bukowych, czy bambusowych itp. Różnica między nimi polega na wytrzymałości, designie i przede wszystkim stopniu wchłaniania wilgoci. Chlebak bambusowy w mniejszym stopniu wchłania wilgoć, niż chlebak z drewna bukowego. Decydując się na chlebak drewniany należy pamiętać, że absolutnie nie możemy myć go w zmywarce, a do czyszczenia możemy użyć wilgotnej ściereczki. Drewniany chlebak trzeba od razu osuszyć po czyszczeniu, ponieważ przez nadmiar wilgoci może zmienić swój kształt lub nawet zapleśnieć. Mimo trudności w czyszczeniu, warto zdecydować się na naturalne drewno w kuchni. Pieczywo w drewnianym pojemniku dłużej zachowuje świeżość i aromat. Ponadto drewno to ponadczasowy materiał, który wpasowuje się zarówno w tradycyjne wnętrza jak i najnowsze modele kuchni.

Chlebak stalowy / metalowy

Jeśli zależy nam na designie i łatwości w czyszczeniu, warto wybrać chlebak stalowy. Pojemnik wykonany z metalu dostępny jest w wielu wzorach i kolorach. Jest łatwy w czyszczeniu – niektóre modele można myć w zmywarkach lub z użyciem płynu do naczyń. To higieniczne rozwiązanie i bardzo stylowe. Kupując chlebak stalowy warto jednak wcześniej mieć już wybrane dla niego odpowiednie miejsce. Metalowy chlebak nie powinien stać blisko kuchenki lub być wystawiony na działanie promieni słonecznych, ponieważ metal stosunkowo szybko się nagrzewa, przez co nasze pieczywo krócej zachowa swoje walory smakowe. Dlatego stalowy chlebak doskonale sprawdzi się w większych kuchniach, na blacie kuchennym oddalonym od źródła ciepła.


chlebak stalowy czarny

Worek na chleb

Ponadczasowe rozwiązania zawsze są najlepsze. O czym świadczy fakt, że w kuchennych trendach wciąż pozostaje worek na chleb. Ta metoda była wykorzystywana już przez nasze babcie, które upieczony przez siebie chleb owijały lnianą ściereczką i w ten sposób go przechowywały. Len to w pełni naturalny materiał, który przepuszcza powietrze, dzięki czemu pieczywo będzie mogło w nim oddychać. Niestety len jest stosunkowo drogi, dlatego na rynku pojawiła się tańsza alternatywa, aczkolwiek wciąż bardzo skuteczna – czyli bawełniane worki do pieczywa. Występują w różnorodnej stylistyce i podobnie jak worki lniane, posiadają odpowiednią przepuszczalność powietrza i zapewniają długą świeżość pieczywa.

worek na chleb

Niezależnie od tego, na jaki chlebak się zdecydujemy, by cieszyć się odpowiednią jakością pieczywa, musimy pamiętać o usuwaniu z chlebaka czerstwych skrawków. Konieczna jest odpowiednia higiena i regularne czyszczenie pojemników na chleb lub pranie worków na pieczywo. Dzięki temu będziemy mieć pewność, że nasze pieczywo przybywa w czystym, przyjaznym środowisku. 

Pokaż więcej wpisów z Październik 2020
Podziel się swoim komentarzem z innymi
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel