Grzyby marynowane – szybki przepis

Sezon na grzybobranie trwa w najlepsze! W domach miłośników tego „sportu” czuć zapach grzybowej, sosu grzybowego lub suszonych grzybków. Dużym uznaniem cieszą się również grzyby marynowane, które przygotowuje się w prosty i szybki sposób. To doskonała przekąska na imprezy. Wśród gości zawsze znajdzie się wielbiciel octowego smaku grzybków ze słoika. Zachęcamy do zapoznania się z naszym przepisem!
Przepis na grzyby marynowane
Do przygotowania grzybków w słoiku możemy użyć swoich ulubionych grzybów. Doskonale sprawdzą się małe maślaki, jednak wcześniej należy pamiętać, by kapelusze pozbawić skórki. Oczywiście niezwykle smaczne są borowiki, czerwonogłówce, czy podgrzybki.
Zebrane grzyby należy dokładnie przebrać. Do zbierania a jednocześnie oczyszczania grzybów doskonale nadaje się nożyk do grzybów z pędzelkiem Orion. Gadżet, który powinien posiadać każdy grzybiarz!
Grzyby ze słoika składniki:
2kg grzybów – najlepiej marynować małe grzybki, a większe koniecznie należy pokroić na mniejsze kawałki
1 cebula
2 marchewki
2 ząbki czosnku
1 łyżka gorczycy
8 kulek ziela angielskiego
8 ziaren pieprzu
4 liście laurowe (mniejsze) lub 2 duże
3 szklanki wody
1 szklanka octu (10%)
2 łyżki cukru
4 łyżeczki soli
Jak zrobić grzyby marynowane?
Większe grzyby kroimy na mniejsze kawałki, małe grzybki zostawiamy w całości. Cebulę kroimy w plasterki. Grzyby i cebulę obgotowujemy przez około 5-7 minut w delikatnie osolonej wodzie.
W międzyczasie zagotujemy zalewę. Wodę, ocet, cukier, sól, 2 ząbki czosnku, ziele angielskie, liście laurowe, pieprz oraz gorczycę należy zagotować w jednym garnku.
Kroimy marchewkę – możemy pokroić ją w plasterki lub w kostkę. Do wyparzonych i osuszonych słoików dodajemy równą ilość marchewki. Odcedzamy grzyby z wody. Gorące grzyby dodajemy w równej ilości do słoików z marchewką – do 3/4 pojemności słoika. Zagotowaną zalewę dodajemy do grzybów i marchewki, tak aby octowa marynata całkowicie przykryła grzyby. Staramy się równomiernie rozłożyć przyprawy z zalewy. Dokładnie zakręcamy słoiki i odwracamy je do góry dnem w celu uszczelnienia pokrywki.
Po ostudzeniu grzyby w słoiku można odwrócić i odstawić do spiżarki. Będą idealną przekąską na ostatki, Święta lub Sylwestra!
Gotowe!