Dzień Placków Ziemniaczanych!
2019-11-13
Przepis na placki ziemniaczane
Wiedzieliście, że ziemniaki są mniej kaloryczne od białego ryżu i makaronu? Wiele osób będących na diecie niepotrzebnie rezygnuje z ziemniaków. Po zjedzeniu ziemniaków, długo czujemy sytość, dzięki czemu mniej później jemy. Poza tym to źródło witaminy A, która korzystnie wpływa na naszą odporność oraz witaminy B, wspierającej dobre samopoczucie. Warto więc jeść ziemniaki, nawet będąc na diecie. W 100 gramach ugotowanych ziemniaków jest tylko 70 kcal! Dla porównania w 100 gramach ryżu jest 120 kcal, a 100 gram makaronu ma 140 kcal.
Według kalendarza świat nietypowych, 13 listopada obchodzimy Dzień Placków Ziemniaczanych. Z tej okazji przygotowaliśmy dla Was przepis na placki ziemniaczane.
By placki straciły na kaloryczności warto użyć mniej oleju. Może to umożliwić odpowiednia patelnia. Patelnia z powłoką nieprzywierającą, świetnie sprawdza się przy smażeniu potraw z niewielką ilością tłuszczu. Pomocna przy smażeniu placków jest patelnia z powłoką granitową.
1 jajko
1 większa cebula
2 ząbki czosnku
1 czubata łyżka mąki
Sól
Pieprz
Łyżeczka posiekanego, świeżego koperku
Po tym czasie odlewamy ziemniaki i wylewamy zebrany sok. Dodajemy jajko, mąkę, startą na tarce cebulę, wyciśnięty przez praskę czosnek. Doprawiamy solą, pieprzem i koperkiem. Całość dokładnie mieszamy.
Patelnia z powłoką nieprzywieralną powinna być już w tym momencie rozgrzana. Wlewamy na nią odrobinę oleju. Na łyżkę nabieramy porcję, którą zsuwamy na powierzchnię patelni. Jeśli chcecie zrobić równe placuszki, polecamy stworzone w tym celu patelnie do jajek, placków, które posiadają kilka równych otworków ułatwiających smażenie.
Gotowe!
Placki ziemniaczane można podawać osobno, lub z sosem grzybowym. A może lubicie je ze śmietaną i z cukrem?
Katarzyna Olichwiruk
Przepis na szybkie placki ziemniaczane
Placki ziemniaczane są nieco bardziej kaloryczne od ugotowanych, potłuczonych ziemniaków. To wszystko za sprawą tłuszczu, na którym placki są smażone. Najlepiej smakują placki smażone na smalcu, ale jeśli zależy nam na zdrowej sylwetce, olej rzepakowy lepiej się sprawdzi. W 100 gramach tego przysmaku znajduje się około 160 kcal.By placki straciły na kaloryczności warto użyć mniej oleju. Może to umożliwić odpowiednia patelnia. Patelnia z powłoką nieprzywierającą, świetnie sprawdza się przy smażeniu potraw z niewielką ilością tłuszczu. Pomocna przy smażeniu placków jest patelnia z powłoką granitową.
Składniki na placki ziemniaczane
1 kilogram ziemniaków1 jajko
1 większa cebula
2 ząbki czosnku
1 czubata łyżka mąki
Sól
Pieprz
Łyżeczka posiekanego, świeżego koperku
Chrupiące placki ziemniaczane – przygotowanie
Lubicie chrupiące placki ziemniaczane? W dodatku chcecie przygotować je szybko? W takim razie ziemniaki należy zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Starte ziemniaki pozostawiamy na 5 minut w misce. Można ją delikatnie odchylić, tak by w jednym miejscu zbierał się sok.Po tym czasie odlewamy ziemniaki i wylewamy zebrany sok. Dodajemy jajko, mąkę, startą na tarce cebulę, wyciśnięty przez praskę czosnek. Doprawiamy solą, pieprzem i koperkiem. Całość dokładnie mieszamy.
Patelnia z powłoką nieprzywieralną powinna być już w tym momencie rozgrzana. Wlewamy na nią odrobinę oleju. Na łyżkę nabieramy porcję, którą zsuwamy na powierzchnię patelni. Jeśli chcecie zrobić równe placuszki, polecamy stworzone w tym celu patelnie do jajek, placków, które posiadają kilka równych otworków ułatwiających smażenie.
Jak długo smażyć placki ziemniaczane?
Placki ziemniaczane powinny być smażone około 2-3 minut z każdej strony. Najlepiej sugerować się poziomem zarumienienia placuszka.Gotowe!
Placki ziemniaczane można podawać osobno, lub z sosem grzybowym. A może lubicie je ze śmietaną i z cukrem?
Katarzyna Olichwiruk
Pokaż więcej wpisów z
Listopad 2019
Polecane
Podziel się swoim komentarzem z innymi