Diety na oczyszczenie i wzmocnienie organizmu po zimie
2022-03-16
Wiosna za oknem rozkwita pełną parą, więc niektórzy zaczynają myśleć o poprawieniu swojego zdrowia i sylwetki na sezon plażowy. Przygotowaliśmy 2 propozycje diet, które nie tylko zwalczą zimowy tłuszczyk, ale także skutecznie oczyszczą organizm z toksyn.
1. DIETA SOUTH BEACH - jedz wszystko, ale z niskim indeksem glikemicznym
Dieta South Beach, czyli inaczej dieta plaż południowych została opracowana przez dr Arthura Agatstona. Amerykański kardiolog opracował plan żywienia dla pacjentów chorych na serce i cukrzycę typu 2. Jak się okazało dieta stała się nie tylko skuteczna w walce o zdrowie, ale zyskała również ogromną popularność wśród mieszkańców Florydy. Co zadecydowało o jej popularności? Przede wszystkim prostota, smaczne jedzenie i dobre samopoczucie.
Najważniejszą zasadą diety nie jest wcale liczenie kalorii, a spożywanie produktów o niskim indeksie glikemicznym, czyli takich po których zjedzeniu cukier uwalnia się pomału. Czemu jest to tak istotne? Po zjedzeniu produktu z niskim indeksem długo nie odczuwa się głodu. Jeśli natomiast sięgniemy po np. białe pieczywo, które cechuje się wysokim indeksem, uczucie głodu zaspokoimy na krótko, ponieważ do krwi uwolnione zostają duże ilości cukru co szybko wzmaga apetyt. Prawda, że proste? Jedz tylko to co ma indeks niższy niż 50. A takich produktów jest naprawdę sporo.
Dieta South Beach składa się z trzech faz. Pierwsza z nich polega na oczyszczeniu organizmu, unormowaniu poziomu cukru, co osiąga się poprzez spożywanie produktów tylko o niskim indeksie glikemicznym. W tym czasie wyklucza się także wszystkie owoce, tłuste mięsa, produkty skrobiowe i alkohol. Faza pierwsza trwa tylko 2 tygodnie, a po jej sumiennym przejściu można zrzucić nawet 8kg!
Żeby te utracone kilogramy nie powróciły należy wkroczyć w fazę 2, polegającą na powolnym wprowadzaniu produktów z średniego indeksu glikemicznego. Podczas pierwszego tygodnia tego etapu dziennie można zjeść tylko jeden owoc i jeden produkt skrobiowy. Drugi tydzień pozwala nam na wprowadzenie jeszcze jednego produktu skrobiowego. Od czasu do czasu można sobie również pozwolić na czerwone wino i gorzką czekoladę. Organizm przez ten czas musi pomału przyzwyczaić się do większego poziomu cukru. Ta faza trwa tyle ile potrzebujecie – stosuje się ją do momentu aż na wadze pojawią się upragnione cyferki. Niestety tutaj kilogramy znikają nieco powolniej, ale zdecydowanie zdrowiej.
Faza 3 to po prostu wprowadzenie zdrowych nawyków w życie. Można jeść wszystko ale z głową i należy po prostu obserwować swój organizm. Zaleca się by w jadłospisie przeważały jednak produkty o indeksie glikemicznym nie przekraczającym wartości 50.
Co można jeść w 1 FAZIE South Beach?
WOŁOWINA – wyłącznie chude części takie jak : polędwica, rostbef, łata krzyżowa, mielone z polędwicy
WIEPRZOWINA – polędwica, szynka gotowana, szynka surowa
CIELĘCINA – antrykot, udziec, nerkówka
JAGNIĘCINA – udziec oraz comber
WĘDLINY – pierś z indyka i kurczaka gotowana lub wędzona , szynka gotowana lub wędzona, (wędliny wyłącznie z niską zawartością tłuszczu)
OWOCE MORZA – dozwolone są wszystkie rodzaje ryb i skorupiaków oraz wodorosty morskie
DRÓB – pierś kurczaka lub indyka, mielone z piersi kurczaka lub indyka (bez skóry)
SERY – sery light lub bez tłuszczu , twarożek 1-3 % lub beztłuszczowy
JAJKA – bez ograniczeń
PRODUKTY MLECZNE – mleko i maślanka 1% lub beztłuszczowe, jogurt naturalny 0% lub niskotłuszczowy, mleko sojowe (niesłodzone)
WARZYWA – świeże, mrożone lub z puszki (bez zawartości cukru): bakłażan, boćwina, brokuł, brukselka, cebula, cukinia, czosnek, fasolka szparagowa, wszystkie grzyby, jarmuż, kabaczek, kalafior, kalarepa, kapary, kapusta, karczochy, kiełki, ogórki, papryka, pietruszka, pomidory, por, rabarbar, rzodkiewki, sałata, seler, szczypior, szparagi oraz szpinak
ROŚLINY STRĄCZKOWE – świeże, mrożone lub z puszki (bez zawartości cukru): biała i czarna oraz czerwona fasola, ciecierzyca, fasola mung, soczewica oraz soja
ORZECHY I NASIONA – (jedna porcja dziennie) do wyboru : migdały 15 szt, nasiona sezamu 3 łyżki, nasiona słonecznika 3 łyżki, nasiona soi 1/4 szklanki, orzechy laskowe 25 szt, orzechy nerkowca 15 szt, orzechy włoskie 15 szt, pistacje 30 szt, orzeszki piniowe 30g, pestki dyni 3 łyżki, siemię lniane 3 łyżki
ORZECHY I NASIONA – (jedna porcja dziennie) do wyboru : migdały 15 szt, nasiona sezamu 3 łyżki, nasiona słonecznika 3 łyżki, nasiona soi 1/4 szklanki, orzechy laskowe 25 szt, orzechy nerkowca 15 szt, orzechy włoskie 15 szt, pistacje 30 szt, orzeszki piniowe 30g, pestki dyni 3 łyżki, siemię lniane 3 łyżki
TŁUSZCZE I OLEJE – (dziennie 2 łyżki) do wyboru : olej rzepakowy, oliwa z oliwek (najlepiej extra virgin), kukurydziany, lniany, sezamowy, słonecznikowy, sojowy, oliwa z pestek winogron, majonez niskotłuszczowy, tłuszcze do smarowania bez kwasów tłuszczowych trans
DODATKI SMAKOWE – bulion, chrzan, sok z cytryny oraz limonki, olejki aromatyczne, pasta paprykowa,
PRZYPRAWY – wszystkie przyprawy bez dodatku cukru
SUBSTYTUTY CUKRU – fruktoza (75-100 kcal dziennie), sacharyna, ksylitol
NAPOJE – herbaty ziołowe, kawa i herbata (z umiarem), soki warzywne oraz sok pomidorowy bez dodatku cukru
FAZA 1 produkty zakazane na diecie South Beach
MIĘSO – wołowina, wieprzowina, cielęcina (części nie wymienione w liście dozwolonych produktów)
DRÓB – kaczki oraz gęsi, kurczak (skrzydełka oraz nogi), indyk (ciemne mięso w tym skrzydełka i udka)
PRODUKTY ZBOŻOWE – stanowczo zakazane są wszystkie produkty zbożowe: makarony, płatki zbożowe (wszystkie rodzaje), wszelkie pieczywo, ryż, owsianka, produkty mączne, wyroby cukiernicze itp.
SERY – wszystkie pełnotłuste
WARZYWA – buraki, dynia, kukurydza, marchew, rzepa, zielony groszek, ziemniaki oraz ketchup
OWOCE – zakazane są wszelkie owoce
NABIAŁ – mleko oraz jogurty pełnotłuste, mleko sojowe pełne
ALKOHOL – zakazane są wszystkie alkohole bez wyjątku w tym piwo i wino
NAPOJE – wszystkie soki owocowe oraz napoje zawierające cukier
2. DIETA WARZYWNO - OWOCOWA
Jeśli naprawdę zależy Wam na oczyszczeniu, to trzeba na jakiś czas zrezygnować z mięsa i chleba. Propozycją takiej diety jest post dr Ewy Dąbrowskiej. Pani doktor opracowała tę dietę obserwując jej efekty na otyłym pacjencie, który po spożywaniu tartej marchwi i wody zaczął tracić kilogramy i zdrowieć – poprawiła się nie tylko praca serca, ale również innych organów.
Post dr Dąbrowskiej jest okresową dietą niskokaloryczną, która dostarcza około 800 kcal dziennie. Polega na spożywaniu warzyw nisko skrobiowych i owoców nisko cukrowych. Spożywane produkty dostarczają enzymów o właściwościach leków, które w sposób naturalny odtruwają i uleczają organizm.
Okres postu zależy tylko od nas – pełen post trwa nawet 6 tygodni, jednak dr Dąbrowska zachęca do wprowadzenia warzywno – owocowych posiłków nawet jeden dzień w tygodniu.
Podczas głodówki leczniczej, tylko początkowo czujemy głód, ponieważ już po około 3 dniach organizm przestawia się na odżywianie wewnętrzne – czyli żywi się np. złogami tłuszczu.
Co można jeść na diecie warzywno owocowej?
Warzywa: korzeniowe (marchew, buraki, seler, pietruszka, rzodkiew), kapustne (kapusta, kalafior, brokuł), cebulowe(cebula, por, czosnek), dyniowate (dynia, kabaczek, ogórki), psiankowate (pomidor, papryka), liściaste (sałata, natka pietruszki, zioła). Równocześnie można spożywać niskocukrowe owoce, takie jak: jabłka, grejpfruty, cytryny i nieduże ilości jagód.
Osoby, które przeszły pełen 6 tygodniowy post oprócz utraty wagi zauważyły znaczną poprawę swojego stanu zdrowia – wyleczenie alergii, łuszczycy, zanik torbieli.
A w czym przygotowywać potrawy na tych dwóch dietach? Oczywiście należy unikać smażenia. Zdecydowanie zdrowsze będzie przygotowywanie jedzenia w piekarniku. Najlepiej w tym przypadku sprawdzą się naczynia żeliwne i emaliowane, które kiedyś w swojej kuchni chętnie wykorzystywały nasze babcie. Dzięki nim możesz gotować naturalnie i zdrowo.
Katarzyna Olichwiruk
A w czym przygotowywać potrawy na tych dwóch dietach? Oczywiście należy unikać smażenia. Zdecydowanie zdrowsze będzie przygotowywanie jedzenia w piekarniku. Najlepiej w tym przypadku sprawdzą się naczynia żeliwne i emaliowane, które kiedyś w swojej kuchni chętnie wykorzystywały nasze babcie. Dzięki nim możesz gotować naturalnie i zdrowo.
Katarzyna Olichwiruk
Pokaż więcej wpisów z
Marzec 2022
Polecane
Podziel się swoim komentarzem z innymi