Ciasto kokosowe - kokosanki według przepisu Babci
Z okazji Dania Babci przygotowaliśmy dla Was przepis z zeszytu Babci Wandzi z Podlasia. Spośród wielu niesamowitych ciast i innych pysznych dań, zdecydowaliśmy się na wybór deseru, który jest nie tylko smaczny, ale również prosty w przygotowaniu. Zachęcamy do upieczenia takiego ciasta dla swojej Babci z okazji jej święta.
Przepis na czekoladowe kokosanki
Do przygotowania takiego ciasta potrzebujemy formy do pieczenia, najlepiej z nieprzywieralnym dnem. Idealnie sprawdzi się tutaj forma na chleb marki Gipfel. Gwarantujemy, że każde ciasto pięknie w niej rośnie i łatwo odchodzi od brzegów. Formy do pieczenia Gipfel Marble nie trzeba smarować dużą ilością tłuszczu, wystarczy odrobina. Nie będzie konieczne używanie papieru do pieczenia, czy bułki tartej, ponieważ dzięki nieprzywieralnej powłoce marmurowej, ciasto po pieczeniu z łatwością wychodzi z formy.
Jeśli przygotowujemy ciasto biszkoptowe, lub tort z biszkoptów, to świetnie sprawdzi się tutaj okrągła forma do pieczenia Gipfel Marble. Tortownica pochodzi z tej samej serii produktów co forma do pieczenia chleba. Wykonana została ze stali węglowej, posiada nieprzywieralną powłokę marble oraz odpinaną obręcz.
Czekoladowe kokosanki polecamy przygotowywać w prostokątnych formach do pieczenia, ponieważ później ciasto będziemy ciąć na mniejsze kawałki. Alternatywą jest upieczenie go w formie na muffiny, wówczas nie trzeba porcjować ciasta.
Składniki:
3 szklanki mąki pszennej
1 szklana cukru pudru
3 jajka
10 dag margaryny
3 łyżki miodu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Jak upiec kokosanki?
Cukier i margarynę utrzeć mikserem na wysokich obrotach. Dodawać stopniowo po 1 jajku. Kiedy masa będzie puszysta i jednolita, należy dodać miód, mąkę i proszek do pieczenia. Wymieszać dokładnie mikserem. Całość przelewamy do formy do pieczenia.
W oryginalnym przepisie, Babcia Wandzia ciasto dzieli na 3 części i zapieka je w prodiżu. Dzisiaj rzadko korzysta się już z tego narzędzia, jednak może sekret smaku babcinych ciast, ukryty jest właśnie tutaj? Jeśli gdzieś na strychu posiadacie prodiż, to odkurzcie go i koniecznie sprawdźcie jak smakuje ciasto upieczone w takim rodzaju piekarnika.
Ciasto można również upiec w znanym nam piekarniku kuchennym. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Ciasto wstawiamy na środkową półkę na około pół godziny, z opcją pieczenia góra – dół.
W międzyczasie bierzemy się za przygotowanie masy.
Masa do kokosanek
70 dag cukru kryształu
3 łyżki kako
połowa margaryny
10 łyżek mleka
cukier waniliowy
Wszystkie składniki masy do kokosanek należy zagotować, od czasu do czasu mieszając.
Ciasto po upieczeniu pokroić na kawałki i maczać w ciepłej polewie. Każdy kawałek obtoczyć w wiórkach kokosowych. Ewentualnie jeśli nie jesteście fanami kokosa, ciasto można również obtoczyć w pokruszonych ciastkach maślanych.
To wszystko! Prawda, że proste? Zachęcamy do upieczenia takiego ciasta dla swojej Babci.
Z tego miejsca pracownicy sklepu domogo.pl składają najserdeczniejsze życzenia wszystkim wspaniałym i kochanym Babciom z okazji ich święta.
Autor: Katarzyna Olichwiruk