Opinie o Nas

Amerykańskie naleśniki – przepis na pancakes

2019-11-04
Amerykańskie naleśniki – przepis na pancakes
Lubicie naleśniki? Kto nie lubi! Tradycyjne, znane nam naleśniki mają cienkie ciasto i świetnie smakują zarówno na słodko jak i na słono. Zastanawialiście się jednak, jak zrobić puszyste naleśniki, które królują podczas amerykańskich śniadań? Mamy dla Was przepis na oryginalne pancakes.

Naleśniki amerykańskie - pancakes - naleśniki

Przepis na amerykańskie naleśniki

Składniki:
1,5 szklanki mąki pszennej
1,5 szklanki maślanki lub mleka
2 łyżki cukru (lub 0,5 łyżki cukru i łyżka miodu)
Szczypta soli
2 duże jajka
Pół szklanki oleju (w wersji dla odważnych – zamiast oleju świetnie sprawdzi się też około 70 gram roztopionego i przestudzonego masła)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej

Dodatki do pancakes:

Dżem
Syrop klonowy
Cukier puder
Cynamon

Owoce - z amerykańskimi naleśnikami wspaniale komponuje się egzotyczne mango i banany

naleśniki - serce - patelnia naleśnikowa

Przygotowanie pancakes

Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy cukier, sól, proszek do pieczenia i sodę. Całość mieszamy. Następnie dodajemy jajka, maślankę i olej. Dokładnie mieszamy trzepaczką, lub mikserem. Odstawiamy na około 20 minut w ciepłe miejsce.

Jak smażyć pancakes?

Po tym czasie za pomocą czerpaka, na rozgrzaną patelnię wlewamy ciasto. Uwaga!  Nie rozsmarowujemy po całej patelni ciasta, tak jak robimy w przypadku tradycyjnych naleśników. Tutaj należy stworzyć średniej wielkości okręgi. Kiedy na powierzchni zaczną pojawiać się pęcherzyki powietrza, przekładamy placek na drugą stronę. 

Pancakes, czyli amerykańskie naleśniki
można smażyć na tradycyjnej patelni, jednak najlepiej sprawdzi się patelnia naleśnikowa. Ten typ patelni szybciej się nagrzewa i ma specjalnie przystosowaną powłokę do tego typu ciast. 

patelnia naleśnikowa - naleśniki - pancakes
Pomysłowym sposobem na przygotowanie pancakes jest usmażenie ich na patelni, które ma oczka w kształcie serc, lub zabawnych buziek. Gotowe naleśniki podajemy z dżemem, cukrem pudrem lub syropem klonowym. Smak urozmaicą pyszne owoce - mango, banan, truskawki czy borówki. 

Smacznego!

Katarzyna Olichwiruk
Pokaż więcej wpisów z Listopad 2019
  • facebook
  • googleplus1
Podziel się swoim komentarzem z innymi
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel