Akcesoria do kawy dla prawdziwego kawosza
KAWIARKA – JAK PARZYĆ KAWĘ?
Urządzenie składa się z podstawy z wbudowanym zaworem bezpieczeństwa [A], do którego wlewamy przegotowaną wodę. Wentyl określa jednocześnie poziom, którego nie należy przekraczać napełniając podstawę. Następnie umieszczamy w niej dziurkowany lejek – tutaj wsypujemy świeżo zmieloną kawę [B]. Kawosze uważają, że najlepiej z zaparzacza mokka smakuje 100 proc. arabica. Ważne jest również, by nie ubijać kawy – w ten sposób utrzyma się odpowiednie ciśnienie. Górną część kawiarki tworzy sitko, gumowa uszczelka i zbiornik z przykrywką oraz rączką [C]. Po skręceniu urządzenia, należy umieścić je na „wolnym ogniu”. Najlepsza kawa powstaje w czasie około 5 – 7 minut. Na skutek ciśnienia wrząca woda filtruje się przez kawę w sitku a następnie przelewa do górnego zbiornika. I ten właśnie proces zapewnia jej niepowtarzalny aromat.
JAKA KAWIARKA LEPSZA - STALOWA CZY ALUMINIOWA?
Tradycyjna włoska makinetka zrobiona jest z bezpiecznego stopu stali i aluminium. Wyróżnia się kanciastą formą, lekkością, trwałością i odpornością na korozję. Tej odmiany kawiarek nie wolno czyścić chemicznymi środkami, ponieważ aluminium łatwo wchodzi w reakcje, przez co po umyciu urządzenia płynem do mycia naczyń, możemy go czuć długo po zaparzeniu kolejnych filiżanek kawy. Najlepiej opłukiwać je wodą i wycierać do sucha. Należy wziąć także pod uwagę, że po pewnym czasie użytkowania na ściankach pojawią się ciemne plamy, które mogą odpowiadać za gorzki smak napoju.
Ze względu na właściwości, obecnie odchodzi się od stosowania aluminiowych naczyń w kuchni. Metal przenika do żywności podczas gotowania chociażby potraw kwaśnych. W reakcje z aluminium mogą wejść m.in. ocet czy właśnie kawa. Jednak pamiętajmy, że dostępne dzisiaj na rynku kawiarki są zrobione z certyfikowanego i bezpiecznego dla zdrowia stopu.
Na rynku istnieją obecnie także zaparzacze ze stali nierdzewnej. Są droższe od aluminiowych - dobrej jakości kawiarkę z tego materiału można kupić w cenie 100 – 150 zł. Plusem jest, że łatwo utrzymuje się je w czystości. Niektórzy koneserzy kawy cenią również jej smak po przygotowaniu w stalowym zaparzaczu. Kafeterie ze stali nierdzewnej cechują się nowoczesnym, opływowym kształtem.
Pamiętajcie, że zarówno kawiarki aluminiowe jak i stalowe przeznaczone są na kuchenki gazowe. Jeśli jednak zależy Wam na przygotowaniu kawy z zaparzacza na kuchence indukcyjnej, to dostępne są makinetki z odpowiednio przystosowanym dnem. Decydując się na zakup kawiarki należy wziąć też pod uwagę jej pojemność. W zaparzaczu aluminiowym możemy zrobić od jednego do osiemnastu filiżanek espresso, natomiast kafeterie stalowe zapewnią nam ich od dwóch do dziesięciu. Niektóre urządzenia są zaopatrzone w reduktor, dzięki któremu możemy zmniejszyć ilość przygotowywanego napoju.
ZAPARZACZ TŁOKOWY FRENCH PRESS
Zyskującym popularność produktem jest zaparzacz tłokowy french press. To bardzo proste urządzenie służy do zaparzania kawy lub herbaty metodą niskociśnieniową. Na dno szklanego pojemnika należy wsypać grubo zmieloną kawę a następnie zalać gorącą wodą. Kawa powinna zaparzać się około 5 minut, po tym czasie delikatnie ją mieszamy. Na koniec pozostaje założyć pokrywę składającą się z tłoku i sitka. Zaciskamy tłok oddzielając w ten sposób fusy od napoju.
TRADYCYJNA KAWA PO TURECKU
Kawa to ważny element tureckiej kultury. Tak zwana kawa po turecku swoją historię zaczyna w XV wieku. Do jej przygotowania niezbędny jest tygielek, czyli naczynie z długą rączką. Pierwotnie zrobione były z mosiądzu lub miedzi, dziś korzysta się również z wykonanych ze stali nierdzewnej. W tym przypadku powinniśmy używać kawy bardzo drobno zmielonej. Kawa po turecku jest mocna i słodka.
JAK PARZYĆ KAWĘ PO TURECKU?
W tygielku umieszczamy trzy łyżeczki drobno zmielonej kawy, szklankę zimnej wody i dwie łyżeczki cukru. Następnie ustawiamy naczynie na „wolnym ogniu”. Gdy na powierzchni pojawi się piana zdejmujemy tygielek z ognia, mieszamy napój trzy razy i ponownie ustawiamy na palniku. Nie należy dopuścić do zagotowania naparu. Czynność powtarzamy jeszcze dwa razy. Następnie przelewamy kawę do filiżanki. Smak kawy urozmaicą przyprawy takie jak imbir, cynamon, kardamon, anyż. Najlepiej rozbić je w moździerzu i dodać na samym początku do mikstury. SMACZNEGO!
NAJLEPSZA KAWA - TYLKO ŚWIEŻO MIELONA
Oczywiście najlepiej zaparzać kawę tuż po zmieleniu. Tradycyjnym sposobem cenionym przez smakoszy, jest użycie ręcznego młynku na korbkę. Chociaż ten proces jest odrobinę bardziej czasochłonny, to ma również ogromny plus. Podczas ręcznego mielenia kawy ziarna nie nagrzewają się, co powoduje, że kawa nie traci aromatu. Równomiernie zmielona w ręcznym młynku kawa doskonale się zaparza i nie jest gorzka.
Autor: Katarzyna Olichwiruk