10 ważnych rzeczy o młynkach do mielenia
2023-05-27
Najlepsze młynki do mielenia
Pieprz naturalny w duecie z solą, to najczęściej używane przyprawy w naszych kuchniach. Świeżo zmielony i dodany do potrawy pieprz, oraz gruboziarnista, pełna mikroelementów sól kamienna lub morska, nadają posiłkom wyrazistości i podkreślają ich smak, wzbogacając danie o nieocenione doznania smakowe.Pieprz naturalny przemysłowo mielony, zamknięty przez wiele miesięcy w opakowaniu, traci wiele ze swoich wspaniałych właściwości. Przechowywany zbyt długo - wietrzeje, traci aromat i staje się gorzki, co znacząco wpływa na pogorszenie smaku przygotowywanych dań. Podobnie jest z solą, gruboziarnista jest zdrowsza od przetworzonej i zawiera więcej mikroelementów i minerałów. Dlatego tak ważne jest, aby do potraw dodawać przyprawy świeże, zmielone bezpośrednio przed ich użyciem. W tym świetle praktyczne i funkcjonalne młynki do pieprzu i soli stają się nieodzownym elementem wyposażenia każdego adepta sztuki kulinarnej.
10 RZECZY KTÓRE POWINNIŚMY WIEDZIEĆ O MŁYNKACH:
Na rynku dostępnych jest wiele rodzajów młynków do mielenia przypraw, które ze względu na sposób działania dzielą się na urządzenia tradycyjne i elektryczne. Wiele osób uważa, że bardziej nowoczesnym i wygodnym rozwiązaniem są młynki elektryczne. Młynki elektryczne mają zwykle świetny design oraz dosyć wysoką cenę, są funkcjonalne i błyskawicznie mielą, ale podejmując decyzję o zakupie trzeba się liczyć z dodatkowymi kosztami częstej wymiany baterii.
Nie brakuje też zwolenników tradycji, dla których bezawaryjność i skrzypiący dźwięk mielonych przypraw jest ważniejszy od szybkości ich aplikacji. A młynek z tradycyjnym mechanizmem wcale już nie wygląda tak, jak ten na półce u babci. Na rynku jest bardzo duży wybór tradycyjnych młynków o bardzo współczesnym designie. Wybór odpowiedniego modelu zależy od osobistych preferencji i potrzeb użytkownika, ale jeśli w tym momencie głowę zaprząta ci odwieczny dylemat: jaki młynek wybrać i nie możesz się zdecydować, to być może w dalszych punktach tego artykułu znajdziesz kilka pomocnych wskazówek.
2. MŁYNKI TRADYCYJNE / MŁYNEK RĘCZNY
W młynkach tradycyjnych mielenie przypraw następuje poprzez ręczną stymulację pokrętła, znajdującego się najczęściej w główce młynka. W sprzedaży znajdują się młynki wyposażone w korbkę, albo takie w których mielenie odbywa się poprzez pokręcanie główki młynka. Bardzo ważne jest, aby pokrętło w młynku było zamocowane tak, aby zapewniać odpowiedni opór przy mieleniu. Zasadniczo: młynki ręczne mielą nieco grubiej niż młynki elektryczne lub młynki udarowe, lecz większość modeli tradycyjnych wyposażonych jest w mechanizm regulacji grubości, który można odpowiednio ustawiać w zależności od potrzeb i upodobań.
Młynki tradycyjne posiadają zwykle ceramiczne lub stalowe mechanizmy mielące, które są wytrzymałe na ścieranie i zachowują długotrwałą żywotność. Zdecydowanie nie polecamy młynków z plastikowymi mechanizmami mielącymi, które szybko się zużywają, co szybko uczyni takie młynki bezużytecznymi w kuchni.
Młynek ręczny to produkt ponadczasowy, a imponująca oferta kolorystyczna i przebogate wzornictwo, pozwolą dopasować wygląd młynka do każdej aranżacji wnętrz kuchennych i jadalnych.
Za pomocą młynka wyposażonego w mechanizm mielący zasilany na baterie można w kilka sekund dodać potrawom bardziej wyrazistego charakteru. W zależności od sposobu działania młynki elektryczne można podzielić na żarnowe, uruchamiane przyciskiem, grawitacyjne i udarowe. Młynek grawitacyjny zacznie mielić automatycznie po obróceniu go do góry dnem, natomiast wyłączy się po obróceniu go do pozycji pionowej. W młynku żarnowym na baterie, mielenie następuje automatycznie po wciśnięciu przycisku uruchamiającego mechanizm mielący.
Wielką zaletą młynków elektrycznych jest ich funkcjonalność: młynek uruchamia się natychmiast po wciśnięciu przycisku, oraz wygoda w użytkowaniu, natomiast wadą jest szybkie zużywanie się baterii. Zbyt wysokie obroty żaren powodują również przegrzewanie ziaren pieprzu, co znacząco wpływa na ich walory smakowe. Zdecydowanie lepiej kupować zatem młynki o wolniejszych obrotach.
Młynek elektryczny jest zwykle droższy od tradycyjnego, ale wyróżnia go ciekawy design i bogata oferta kolorystyczna. Jest to produkt skierowany do konsumentów, którzy stawiają na indywidualność, nowoczesność. i wygodę.
4. RODZAJE MECHANIZMU MIELĄCEGO I JEGO ŻYWOTNOŚĆ
Mechanizm mielący w młynku musi być tak skonstruowany, by napowietrzał się w trakcie mielenia pieprzu lub soli. Nie może się zbytnio nagrzewać, ani zbijać przypraw w grudki. Właściwy wybór mechanizmu mielącego ma wpływ na jakość mielonych przypraw i czas zdatności młynka do użytku, więc warto zainwestować w taki, który będzie nam służył jak najdłużej.
Najczęściej spotykamy dwa rodzaje mechanizmów mielących:
Ceramiczny mechanizm mielący. Dobrze wypalona ceramika jest równie twarda jak stal, a ceramiczny mechanizm mielący nie koroduje z solą i nie przegrzewa ziaren pieprzu zachowując ich smak i aromat. Nie zmienia ich smaku i zapachu, gdyż, ze swojej natury, ceramika jest neutralna dla przypraw. Ceramiczne żarna, dzięki nowej technologii, mogą być równie trwałe jak żarna stalowe.
Stalowy mechanizm mielący to alternatywne rozwiązanie. Jest głośniejszy niż ceramiczny, ale długo służy i jest bardziej odporny na uszkodzenia mechaniczne. Ponadto świetnie radzi sobie z najtwardszymi przyprawami. Nie powinno się natomiast się używać takiego mechanizmu do mielenia soli, ponieważ żarna w wyniku działania żrących substancji mogą pokryć się rdzą.
5. REGULACJA GRUBOŚCI MIELENIA
Większość młynków wyposażona jest w możliwość regulacji grubości mielenia. W młynkach tradycyjnych grubość mielenia można regulować poprzez dokręcenie śruby mocującej główkę lub korbkę młynka. Elektryczne młynki z reguły również posiadają system umożliwiający wybór stopnia rozdrabniania.
10 RZECZY KTÓRE POWINNIŚMY WIEDZIEĆ O MŁYNKACH:
1.TRADYCYJNE CZY ELEKTRYCZNE MŁYNKI DO MIELENIA?
Na rynku dostępnych jest wiele rodzajów młynków do mielenia przypraw, które ze względu na sposób działania dzielą się na urządzenia tradycyjne i elektryczne. Wiele osób uważa, że bardziej nowoczesnym i wygodnym rozwiązaniem są młynki elektryczne. Młynki elektryczne mają zwykle świetny design oraz dosyć wysoką cenę, są funkcjonalne i błyskawicznie mielą, ale podejmując decyzję o zakupie trzeba się liczyć z dodatkowymi kosztami częstej wymiany baterii.
Nie brakuje też zwolenników tradycji, dla których bezawaryjność i skrzypiący dźwięk mielonych przypraw jest ważniejszy od szybkości ich aplikacji. A młynek z tradycyjnym mechanizmem wcale już nie wygląda tak, jak ten na półce u babci. Na rynku jest bardzo duży wybór tradycyjnych młynków o bardzo współczesnym designie. Wybór odpowiedniego modelu zależy od osobistych preferencji i potrzeb użytkownika, ale jeśli w tym momencie głowę zaprząta ci odwieczny dylemat: jaki młynek wybrać i nie możesz się zdecydować, to być może w dalszych punktach tego artykułu znajdziesz kilka pomocnych wskazówek.
2. MŁYNKI TRADYCYJNE / MŁYNEK RĘCZNY
W młynkach tradycyjnych mielenie przypraw następuje poprzez ręczną stymulację pokrętła, znajdującego się najczęściej w główce młynka. W sprzedaży znajdują się młynki wyposażone w korbkę, albo takie w których mielenie odbywa się poprzez pokręcanie główki młynka. Bardzo ważne jest, aby pokrętło w młynku było zamocowane tak, aby zapewniać odpowiedni opór przy mieleniu. Zasadniczo: młynki ręczne mielą nieco grubiej niż młynki elektryczne lub młynki udarowe, lecz większość modeli tradycyjnych wyposażonych jest w mechanizm regulacji grubości, który można odpowiednio ustawiać w zależności od potrzeb i upodobań.
Młynki tradycyjne posiadają zwykle ceramiczne lub stalowe mechanizmy mielące, które są wytrzymałe na ścieranie i zachowują długotrwałą żywotność. Zdecydowanie nie polecamy młynków z plastikowymi mechanizmami mielącymi, które szybko się zużywają, co szybko uczyni takie młynki bezużytecznymi w kuchni.
Młynek ręczny to produkt ponadczasowy, a imponująca oferta kolorystyczna i przebogate wzornictwo, pozwolą dopasować wygląd młynka do każdej aranżacji wnętrz kuchennych i jadalnych.
3. MŁYNKI ELEKTRYCZNE
Za pomocą młynka wyposażonego w mechanizm mielący zasilany na baterie można w kilka sekund dodać potrawom bardziej wyrazistego charakteru. W zależności od sposobu działania młynki elektryczne można podzielić na żarnowe, uruchamiane przyciskiem, grawitacyjne i udarowe. Młynek grawitacyjny zacznie mielić automatycznie po obróceniu go do góry dnem, natomiast wyłączy się po obróceniu go do pozycji pionowej. W młynku żarnowym na baterie, mielenie następuje automatycznie po wciśnięciu przycisku uruchamiającego mechanizm mielący.
Wielką zaletą młynków elektrycznych jest ich funkcjonalność: młynek uruchamia się natychmiast po wciśnięciu przycisku, oraz wygoda w użytkowaniu, natomiast wadą jest szybkie zużywanie się baterii. Zbyt wysokie obroty żaren powodują również przegrzewanie ziaren pieprzu, co znacząco wpływa na ich walory smakowe. Zdecydowanie lepiej kupować zatem młynki o wolniejszych obrotach.
Młynek elektryczny jest zwykle droższy od tradycyjnego, ale wyróżnia go ciekawy design i bogata oferta kolorystyczna. Jest to produkt skierowany do konsumentów, którzy stawiają na indywidualność, nowoczesność. i wygodę.
4. RODZAJE MECHANIZMU MIELĄCEGO I JEGO ŻYWOTNOŚĆ
Mechanizm mielący w młynku musi być tak skonstruowany, by napowietrzał się w trakcie mielenia pieprzu lub soli. Nie może się zbytnio nagrzewać, ani zbijać przypraw w grudki. Właściwy wybór mechanizmu mielącego ma wpływ na jakość mielonych przypraw i czas zdatności młynka do użytku, więc warto zainwestować w taki, który będzie nam służył jak najdłużej.
Najczęściej spotykamy dwa rodzaje mechanizmów mielących:
Ceramiczny mechanizm mielący. Dobrze wypalona ceramika jest równie twarda jak stal, a ceramiczny mechanizm mielący nie koroduje z solą i nie przegrzewa ziaren pieprzu zachowując ich smak i aromat. Nie zmienia ich smaku i zapachu, gdyż, ze swojej natury, ceramika jest neutralna dla przypraw. Ceramiczne żarna, dzięki nowej technologii, mogą być równie trwałe jak żarna stalowe.
Stalowy mechanizm mielący to alternatywne rozwiązanie. Jest głośniejszy niż ceramiczny, ale długo służy i jest bardziej odporny na uszkodzenia mechaniczne. Ponadto świetnie radzi sobie z najtwardszymi przyprawami. Nie powinno się natomiast się używać takiego mechanizmu do mielenia soli, ponieważ żarna w wyniku działania żrących substancji mogą pokryć się rdzą.
5. REGULACJA GRUBOŚCI MIELENIA
Większość młynków wyposażona jest w możliwość regulacji grubości mielenia. W młynkach tradycyjnych grubość mielenia można regulować poprzez dokręcenie śruby mocującej główkę lub korbkę młynka. Elektryczne młynki z reguły również posiadają system umożliwiający wybór stopnia rozdrabniania.
6. CZY ROZMIAR MA ZNACZENIE?
Czy rozmiar młynka ma znaczenie? Tak, ale tylko dla zabieganych i narzekających na brak czasu. Ponowne napełnienie młynka jest bardzo łatwe i zabiera dosłownie kilka chwil. Wielkość młynka zależy również od jego przeznaczenia. Te używane na co dzień w kuchni i spełniające ważną funkcję dekoracyjną, powinny być oczywiście większe od tych przeznaczonych tylko na stół, służących jedynie do doprawiania gotowych potraw.
7. WYGLĄD ZEWNĘTRZNY
W wielu przypadkach decydującą role przy zakupie młynka oprócz funkcjonalności, odgrywa jego wygląd zewnętrzny. Przebogata oferta rynkowa pozwala wybierać miedzy modelami wykonanymi z różnych materiałów: stali nierdzewnej, szkła, tworzywa sztucznego lub drewna. Często spotykane jest łączenie rożnego rodzaju tworzyw, co daje ciekawe efekty dekoracyjne. Szczególnie efektowny wygląd mają młynki wykonane przezroczystego akrylu lub szkła, ponieważ pozwalają wyeksponować piękno kolorowych ziaren pieprzu lub różowy odcień himalajskiej soli. Bogata kolorystyka młynków pozwala dopasować ich wygląd do większości wnętrz.
8. SYSTEM NAPEŁNIANIA
Młynek powinien być wyposażony w przemyślany system wsypywania ziaren, pozwalający na łatwe uzupełnienie zawartości. Im większy otwór do wsypywania przypraw posiada dany młynek, tym łatwiej jest go napełnić i tym mniej zajmuje to czasu. Niektóre młynki, szczególnie te całkowicie zabudowane, w których niewidoczny jest poziom przypraw, posiadają specjalny wskaźnik informujący o stanie napełnienia.
9. KOMPLETY MŁYNKÓW
W zestawie młynków znajdują się zwykle młynki o jednakowej lub zbliżonej do siebie stylistyce. Zestaw obejmuje z reguły dwa młynki: do pieprzu i do soli. Kupno zestawu jest bardziej korzystne cenowo, bowiem komplet kosztuje zwykle mniej, niż dwa młynki kupione osobno. Choć niektórzy uważają młynek do soli za zbędny, to proszę pamiętać o tym, że po pierwsze, sól w kryształkach mielona bezpośrednio do potrawy jest zdrowsza, a po drugie, zaserwowanie młynka na stół podczas doprawiania obiadu jest bardziej eleganckie niż wsypywanie soli do potrawy palcami.
10. CENY MŁYNKÓW
Nie ma co się łudzić, że dobry młynek do przypraw można nabyć za grosze. Jakość kosztuje... Kupując tanie urządzenie za kilkanaście złotych, należy się wyzbyć złudzeń, że posłuży nam ono przez lata. Przy zakupie młynka należy upewnić się, czy posiada on ceramiczny lub stalowy mechanizm mielący. Mechanizm mielący, to najdroższa w produkcji i najważniejsza część młynka. Z tego powodu młynki wyposażone w dobrej jakości mechanizm mielący kosztują więcej: od kilkudziesięciu do nawet kilkuset złotych za sztukę.
Pokaż więcej wpisów z
Maj 2023
Polecane
Podziel się swoim komentarzem z innymi