Solidne patelnie tytanowe – dlaczego warto się zdecydować?

2022-06-20

Szukacie solidnej patelni, która nie będzie skomplikowana w użytkowaniu a przy okazji posłuży przez wiele długich lat? Odpowiedzią będą więc patelnie tytanowe, a w zasadzie wzmacniane cząsteczkami tytanu.

Warto zwrócić uwagę, że do naprawdę wiekowych i wytrzymałych należą patelnie żeliwne. Jednak bywają skomplikowane w obsłudze – wymagają wcześniejszego wypalenia, a następnie regularnego konserwowania olejem jadalnym. Dlatego dla tych, którzy preferuję mniej skomplikowane akcesoria kuchenne, ale również bardzo wytrzymałe możemy polecić patelnie tytanowe. Czym się charakteryzują?

 

Właściwości patelni tytanowych

Na początku warto zaznaczyć, że nie istnieją „patelnie tytanowe” - czyli w całości wykonane z tytanu. Po pierwsze byłyby trudne do wytworzenia, po drugie kosztowałyby krocie. Przyjęte określenie „patelni tytanowych” odnosi się do patelni z powłokami nieprzywierającymi wzmacnianymi cząsteczkami tytanu.

Aby powłoka patelni była naprawdę trwała istotny jest materiał, z którego został wykonany jej korpus. Producenci decydują się na wytwarzanie korpusu z odlewu wysokiej jakości wielowarstwowego aluminium, które doskonale przewodzi ciepło oraz bardzo trwale łączy się z nakładaną powłoką. Dzięki temu powłoka dokładnie przylega do korpusu naczynia i jest odporna na odkształcenia.

Dodatkowym wzmocnieniem powłoki są dodatki w postaci np. cząstek granitu lub marmuru, a w przypadku patelni tytanowych – tytanu.

budowa patelni tytanowej

 

Tytan jako pierwiastek wyróżnia się ogromną twardością i wytrzymałością. Posiada też wysoką temperaturę topnienia. Powłoki w patelniach tytanowych wykonywane są z odpowiedniego, specjalnego stopu, utwardzanego w wysokiej temperaturze. To właśnie dzięki tym elementom, te naczynia są odporne na zarysowania, odkształcenia czy korozję.

Patelnia tytanowa różni się tym od innych patelni z powłokami nieprzywierającymi tym, że jest zdecydowanie bardziej odporna na uszkodzenia mechaniczne. Do przygotowywania potraw możemy używać szerszego asortymentu przyborów kuchennych, chociaż osobiście nie zalecamy, aby korzystać w tym celu z ostrego widelca. Patelnia tytanowa jest lepiej przygotowana na tego typu wyzwania, jednak to nie oznacza, że przy odpowiednich staraniach nie uda nam się jej porysować. Jeśli jednak zdarzy się taka sytuacja, nie należy się tym przejmować. Zaburzy to tylko naszą estetykę, bo właściwości nieprzywierające dalej pozostaną na wysokim poziomie. Ponadto z powłoki tytanowej nie wydzielają się żadne szkodliwe substancje, nawet po jej mechanicznym uszkodzeniu.

Do kolejnych zalet patelni tytanowych należy zaliczyć ich niezwykłą łatwość w czyszczeniu. Oczywiście patelnie można myć w zmywarce, jednak prawdę mówiąc – szkoda tracić na to czas i miejsce. :) Dzięki właściwościom powłoki nieprzywierającej, patelnię tytanową po użyciu często wystarczy przetrzeć suchym ręcznikiem papierowym, lub z łatwością przetrzeć gąbką pod bieżącą wodą, co zajmie nam mniej niż kilka minut. Detergenty, których używamy w zmywarkach, ogólnie źle wpływają na naczynia z powłokami, które z czasem przez częste mycie w zmywarce, mogą tracić na nieprzywieralności.

 

Patelnie tytanowe - czy są bezpieczne dla zdrowia

Czy patelnie tytanowe są bezpieczne dla zdrowia? Oczywiście, że tak! Po pierwsze z powodu powłoki nieprzywierającej do smażenia nie musimy używać nadmiernej ilości tłuszczu, dzięki czemu możemy przygotowywać zdrowsze, bardziej lekkostrawne dania. Po drugie na takiej patelni trudno o przypalenia. :) Po trzecie do produkcji patelni tytanowych dostępnych w naszej ofercie, nie użyto żadnych szkodliwych materiałów. Patelnie tytanowe nie zawierają związków PFOA i PFOS.

patelnia tytanowa wok tytanowy fissman

 

 

Niemieckie patelnie tytanowe Gipfel

W naszej ofercie dostępne są patelnie tytanowe niemieckiej marki Gipfel. Ich aluminiowy korpus, pokryty został powłoką QuanTanium. To wewnętrznie wzmocniona powłoka wielowarstwowa na bazie wody. Zawiera unikalną mieszankę wzmacniających cząstek tytanu wtopionych w powłokę, które odpowiadają za jej wytrzymałość, odporność na zarysowania i wysokie temperatury.

Niemiecka patelnia tytanowa Gipfel wyposażona w powłokę QuanTanium wyróżnia się imponującą grubością ścianek. Dno naczynia ma aż około 5mm grubości, a same ścianki około 2mm. Dzięki temu patelnie są naprawdę solidne i odporne na wstrząsy, czy uderzenia. Wytrzymują temperaturę nawet 260 stopni Celsjusza. Wysokie ścianki patelni zapewniają wygodę użytkowania podczas przygotowywania np. gęstych sosów. Dodatkowym atutem tej serii patelni tytanowych Gipfel, jest elegancki uchwyt Soft-touch, który wykazuje właściwości antypoślizgowe. Silikonowa rączka naczynia nie nagrzewa się, jest więc bezpieczna w użytkowaniu.

patelnia tytanowa niemiecka

Dlaczego warto wybrać patelnie tytanowe?

Wybór patelni zależy od naszych potrzeb. Wprawionym szefom kuchni i miłośnikom tradycyjnego gotowania, zawsze będziemy polecać niezniszczalne patelnie żeliwne. Jednak przyznajmy, że trzeba mieć do nich dobrą rękę :) Patelnie z powłokami nieprzywierającymi to doskonały wybór dla tych, którzy lubią dietetyczne i szybkie gotowanie oraz doceniają ich łatwość w czyszczeniu. Osobom poszukującym czegoś pomiędzy tymi dwoma propozycjami możemy polecić patelnie tytanowe. Bardziej wytrzymałe od patelni granitowych czy marmurowych, ale wciąż posiadające wiele z ich zalet – jak nieprzywieralność, której może brakować patelniom żeliwnym.

Podsumowując patelnie tytanowe są wytrzymałe, bardziej odporne na zarysowania i wysokie temperatury, wykazują się dużą nieprzywieralnością i są bardzo łatwe do utrzymania w czystości, a przy tym bezpieczne dla zdrowia.

 

Katarzyna Olichwiruk

 

Podziel się swoim komentarzem z innymi

Dbamy o Twoją prywatność

Sklep korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce. Więcej informacji na temat warunków i prywatności można znaleźć także na stronie Prywatność i warunki Google.

Zamknij
pixel