Patelnie żeliwne od marki Fissman – dostawa towaru

2021-08-17

Patelnie żeliwne Fissman wyróżniają się solidną jakością wykonania. Patelnia żeliwna grillowa od tej firmy dostępna jest w nietypowym prostokątnym, lub kwadratowym kształcie. Pozwala to na maksymalne wykorzystanie powierzchni do smażenia potraw. Patelnia żeliwna grillowa Fissman, oprócz rantów pozwalających na wytopienie nadmiaru tłuszczu, posiada również profilowany lejek umożliwiający jego odlanie. Z powodzeniem możemy używać takiej patelni w piekarniku, a nawet na grillu lub ognisku.

Przydatnym naczyniem w kuchni jest również głęboka patelnia żeliwna, doskonała do przygotowywania sosów lub duszenia mięs. Wysokie ścianki dają możliwość zalania mięsa bulionem i duszenia go na wolnym ogniu.

Patelnia żeliwna wok - doskonała na ognisko!

Innym rodzajem głębokich patelni jest patelnia żeliwna wok. Jest to szerokie naczynie o wysokich ściankach i wąskim spodzie. Popularne zwłaszcza w krajach Azji. Idealne do przygotowywania dań kuchni tajskiej czy chińskiej. Nowością w naszej ofercie jest patelnia żeliwna wok na ognisko. To w zasadzie żeliwny kociołek wyposażony w uchwyt do zawieszenia garnka nad żarem ogniska. Świetnie smakuje przygotowane w nim mięso, czy takie danie jak tak zwany „chłopski garnek”.

kociołek żeliwny do zawieszania

Wok żeliwny z pokrywką i odkręcaną rączką może służyć zarówno do smażenia potraw na kuchence a po przykryciu pokrywką również do ich duszenia. Mechanizm odkręcania rączki daje możliwość używania naczynia w piekarniku.

Czy patelnia żeliwna nadaje się na indukcję?

Przewagą naczyń żeliwnych jest fakt, że zdecydowanie jest to produkt w pełni naturalny. Ponadczasowe żeliwo było chętnie wykorzystywane przez nasze babcie. Odpowiednia konserwacja, wypalanie i natłuszczanie patelni żeliwnych zapewnia ich długą wytrzymałość na uszkodzenia mechaniczne. Ze względu na swoją wagę oraz skrupulatne wymagania dotyczące obsługi, patelnie żeliwne wybierane są raczej przez wprawionych szefów kuchni, którzy cenią sobie smak przygotowanych na nich potraw. Jednak ich niepodważalnym atutem jest fakt, że naczynia żeliwne sprawdzą się na każdym rodzaju kuchenki. Zawsze działają na indukcji! Żeliwo przewodzi prąd i posiada właściwości ferromagnetyczne dlatego sprawdzi się na indukcję. Do tego bez problemu możemy używać ich w piekarniku. Patelnia żeliwna jest również świetna na ognisko.

 

Podziel się swoim komentarzem z innymi
pixel