Domowe sposoby na przeziębienie

2018-11-15

Domowe sposoby na przeziębienie

 Jeśli szukacie naturalnych metod na walkę z przeziębieniem, to dobrze trafiliście. W tym artykule przedstawimy Wam najpopularniejsze i najbardziej skuteczne domowe lekarstwa. Przygotowaliśmy dla Was również przepisy na naturalne syropy, które przydadzą się w walce z przeziębieniem.

Czosnek na przeziębienie

Czy wiedzieliście, że czosnek to naturalny antybiotyk? W jednym ząbku znajdziemy szereg witamin – m.in. A, B1, B2, C, a także sole mineralne potasu, wapnia, czy magnezu. Najlepiej jeść go na surowo, wtedy jest najzdrowszy. Jednak ze względu na zapach, wolimy spożywać go chociażby jako dodatek do dań. Czosnek powinien być pierwszym lekiem po jaki sięgniemy przy przeziębieniu, ponieważ obniża gorączkę i rozgrzewa. Nie ma też lepszego wojownika w walce z infekcją. Czosnek zwalcza rozwój infekcji wirusowych dzięki zawartym w nim olejkom eterycznym i lotnym związkom siarkowym.  



Niektórym z nas w dzieciństwie babcie serwowały niezbyt przyjemną w smaku czosnkową miksturę. Mleko z miodem i czosnkiem nie było apetycznym napojem, ale bardzo skutecznym, kiedy doskwierał nam katar lub ból gardła. Przypominamy Wam prosty przepis na to lekarstwo, które możecie przetestować, kiedy dopadnie Was osłabienie odporności.

Przepis na mleko z miodem i czosnkiem na ból gardła

Składniki:

  • szklanka mleka
  • łyżka miodu
  • 2 ząbki czosnku
  • w gotowości łyżka miodu „na zagrychę”
Mleko podgrzewamy, ale nie doprowadzamy do wrzenia. Musi być ciepłe, jednak nie gorące, tak by dodany do niego miód nie stracił leczniczych właściwości. Po dokładnym rozpuszczeniu miodu w mleku, do mikstury wyciskamy 2 ząbki czosnku. Tak przygotowany napój, długo się nie zastanawiając, wypijamy jednym haustem. By zniwelować wykrzywioną minę, która niewątpliwe pojawi się po spożyciu lekarstwa, można jak najszybciej zjeść łyżkę miodu. :) Na zdrowie!

Czosnek na trawienie

Czosnek jest także pomocny w problemach trawiennych. Przyspiesza wydzielanie żółci oraz usprawnia pracę jelit. Ponadto niweluje wzdęcia, stąd jest świetnym dodatkiem do dań mięsnych i ciężkostrawnych. Czosnek to również przyjaciel wątroby. Dzięki witaminom A, B i C poprawia jej działanie i pomaga zwalczyć stan zapalny. Czy zdajecie sobie sprawę, że jeden ząbek czosnku dziennie pomaga obniżyć cholesterol? To dzięki allicynie, substancji wspierającej dobre działanie układu krążenia.

Nalewka z czosnku na trawienie

 Jeśli od dłuższego czasu macie dolegliwości żołądkowe i żadne leki Wam nie pomagają, lub wierzycie w medycynę naturalną, to mamy dla Was przepis na nalewkę z czosnku, która będzie nie tylko lekarstwem, ale także świetnym dodatkiem do obiadu.

Składniki:
  • 35 gramów czosnku
  • 200 ml spirytusu
Czosnek należy drobno posiekać i zalać spirytusem. Taka mieszanka powinna stać 10 dni w ciemnym i chłodnym miejscu. Następnie nalewkę należy przecedzić i przelać. W tej formie odstawiamy ją na kolejne 4 dni. Kurację nalewką z czosnku przeprowadzamy raz w roku. Zaczynamy od 1 kropli do śniadania i 2 kropli do obiadu. Z każdym posiłkiem zwiększamy ich ilość, aż butelka pozostanie pusta.


Imbir na przeziębienie

Większość z nas znajdzie w swojej kuchni także imbir. W sezonie jesienno – zimowym polecamy włączenie do codziennego menu herbaty z imbirem. Imbir podobnie jak czosnek, posiada właściwości przeciwzapalne, dlatego warto po niego sięgać, kiedy zmagamy się z przeziębieniem.

Imbir na chorobę lokomocyjną

Jako ciekawostkę, możemy zdradzić Wam inną jego właściwość. Imbir łagodzi mdłości, jest więc głównym składnikiem leków na chorobę lokomocyjną. My jednak przy tej dolegliwości polecamy zakupienie po prostu suszonego imbiru i stosowanie go zamiast tabletek. To zdecydowanie bardziej skuteczna i naturalna metoda (autorka tekstu wie z doświadczenia;)).

Lecznicze właściwości miodu

O właściwościach leczniczych miodu słyszał każdy. Podobno Hipokrates, który przeżył 111 lat, swój wiek zawdzięcza jego właściwościom. To „lekarstwo na wszystko”. Stosowane w kosmetykach, czy przy wrzodach żołądka. Jest sprawdzonym środkiem obniżającym ciśnienie tętnicze krwi i hamującym rozwój miażdżycy.  Miód wspiera pracę wątroby i mózgu. A to wszystko m.in. dzięki enzymom z gruczołów ślinowych pszczół. Warto pamiętać, że enzymy rozkładają się już w temperaturze 45 stopni, dlatego właśnie nie powinno się podgrzewać miodu, czy dodawać go do bardzo gorących napojów. Miód bez enzymów straci lecznicze właściwości.