Sękacze to tradycyjne kresowe ciasto biszkoptowo-jajeczne. Jest to wyrób cukierniczy o doskonałych walorach smakowych wynikającym ze specyficznego procesu produkcji. Masę powoli i stopniowo nanosi się na ruszt tworząc specyficzne warstwy ciasta i wypustki (rogi).
Najczęściej ciasto to znamy z wesel, ale jest coraz bardziej popularne też jako artykuł prezentowy. Jako wyrób cukierniczy ma dość długi termin spożycia, ale najlepszy jest świeży. Można poznać to po strukturze i konsystencji ciasta, które nie jest suche. Wówczas otrzymujemy prawdziwą ucztę smaków, która zachwyci nie tylko nasze podniebienia, ale też naszych gości.
Sękacze królewskie to tradycyjne słowiańskie, kresowe danie, które zyskuje coraz większą popularność. Obecnie jest jeszcze wyrobem mało znanym, czasem wręcz rarytesem czy ekskluzywną niespodzianką. Nasze sękacze są pieczone na miejscu na podlasiu w powiecie Siemiatyckim (Milejczyce) w niewielkim, wyspecjalizowanym ale też prężnie rozwijającym się zakładzie cukierniczym. Dzięki temu sękacze wysyłane do Państwa są zawsze świeże, serwowane praktycznie prosto z pieca po wystygnięciu.