Jaką deskę do krojenia wybrać? Najlepsze deski do krojenia. | 2023-03-09 |
Odpowiedź na to pytanie, często nie jest tak prosta, jak mogłoby się wydawać. Desek do krojenia jest wiele. W zależności od potrzeb, możemy wybierać spośród desek drewnianych, szklanych, z tworzywa sztucznego, a nawet kamiennych. Jak widać wybór jest ogromny. W tym artykule przedstawimy wady i zalety najbardziej popularnych modeli.
Deska do krojenia szklanaSzklane deski do krojenia to idealny wybór, jeśli lubimy gadżety dwa w jednym, ponieważ nadają się nie tylko do krojenia, ale również do udekorowania kuchennego blatu lub stołu. Deska wykonana ze szkła hartowanego jest odporna na wstrząsy i uderzenia. Jak na produkt szklany, cechuje się sporą wytrzymałością. Jednak pamiętajmy, że wciąż mamy do czynienia ze szkłem. Stąd istnieje spora szansa, że szklana deska upuszczona z wysokości na ziemię ulegnie roztrzaskaniu. Warto mieć także na uwadze fakt, że na szklanej powierzchni będą w mniejszym lub większym stopniu widoczne rysy powstałe na skutek użytkowania. Z tego względu, krojenie na tego typu desce może od nas wymagać częstszego ostrzenia noży. Przyznajmy, że minusów wcale nie ma tak dużo. Plusów jest znacznie więcej! Szklana deska wspaniale nadaje się do krojenia produktów o nieciekawej woni, ponieważ ze względu na materiał z jakiego została wykonana, nie chłonie zapachu. Ponadto deski szklane są niezwykle higieniczne i łatwe do utrzymania w czystości. Możemy myć je w zmywarkach, lub pod ciepłą wodą z dodatkiem płynu do naczyń. Często posiadają kolorowe wzory, dzięki czemu z łatwością możemy wybrać model, który wpasuje się w styl naszej kuchni. Niektóre z nich posiadają również przyklejone od spodu podstawki, które stabilizują deskę na blacie podczas krojenia produktów. Szklana deska do krojenia to także ciekawa alternatywa dla półmisków – śmiało możemy na niej ułożyć wędliny, sery czy inne przekąski. Deski szklane ZALETY:
Deski szklane WADY:
Deska do krojenia drewnianaDrewniane deski do krojenia wykonane są najczęściej z drzew liściastych, takich jak dąb, olcha, akacja czy buk. Są naturalne, wyróżniają się prostym stylem. W zależności od rodzaju drewna, dzięki widocznym słojom, posiadają oryginalną kolorystykę. Deski do krojenia z drewna pasują zwłaszcza do kuchni rustykalnych, a nowoczesnym wnętrzom nadają ciepła. Idealnie sprawdzą się do krojenia pieczywa, lub jako podstawka pod gorące naczynia. To także ciekawy pomysł na serwowanie przystawek – drewniane deski mogą służyć jako taca, lub półmisek na przekąski. Ważną zaletą jest fakt, że krojenie na drewnianej desce nie stępi noży. Niestety deski do krojenia z drewna mają sporo wad. Po wielokrotnym użytkowaniu widać na nich rysy i ślady po nożach. Dodatkowo z łatwością przyjmują nieprzyjemne zapachy. Krojąc rybę, czy mięso trzeba zadbać o odpowiednie wyczyszczenie deski, tak by pozbyć się resztek i woni jedzenia. Drewniane deski są trudniejsze do utrzymania w czystości, ponieważ chłoną wilgoć. Dlatego nie można myć ich w zmywarkach. Nigdy nie zostawiaj deski z drewna w zlewie napełnionym wodą, ponieważ deska z pewnością się odkształci, na skutek napęcznienia pod wpływem wilgoci.
Drewnianą deskę do krojenia przecieramy wilgotną gąbką z dodatkiem niewielkiej ilości płynu do mycia naczyń i krótko opłukujemy w ciepłej wodzie. Następnie dokładnie osuszamy ją szmatką lub ręcznikiem papierowym. Jeśli na desce pozostaje nieprzyjemny zapach, to możemy się go pozbyć za pomocą cytryny i soli. Na połówkę cytryny wsypujemy 1 łyżeczkę soli. Następnie całą deskę kilka razy przecieramy nasączoną solą cytryną. Pozostawiamy na maksymalnie 20 minut. Po tym czasie opłukujemy deskę wodą i dokładnie wycieramy do sucha. Drewniana deska do krojenia – impregnacjaDrewnianą deskę do krojenia należy co jakiś czas impregnować. Proces impregnacji zapobiega rozwojowi bakterii, przedłuża żywotność i wygląd produktu oraz zapobiega nadmiernemu przyjmowaniu wilgoci. Warto zwrócić uwagę, że chociaż na drewnianej desce będą pojawiały się rysy po krojeniu, to możemy się ich w pewnym stopniu pozbyć. W przypadku desek z innych materiałów, jest to raczej niemożliwe. Drewnianą deskę należy co około 2 tygodnie przetrzeć delikatnie papierem ściernym. Następnie należy ją przetrzeć suchą szmatką i zaolejować olejem spożywczym. W tym celu sprawdzi się oliwa z oliwek, lub olej rzepakowy. Jak olejować deskę do krojenia? Niewielką ilość np. oliwy z oliwek nanosimy na deskę i rozsmarowujemy za pomocą gąbki, lub szmatki. Pozostawiamy do wyschnięcia. Gotowe! Drewniana deska do krojenia ZALETY:
Drewniana deska do krojenia WADY:
Deska do krojenia bambusowaDeski do krojenia z bambusa są trwałe i ekologiczne. Bambus, biologicznie uważany za rodzaj trawy, rośnie bardzo szybko, dlatego jest materiałem odnawialnym. Z tego powodu bambusowa deska do krojenia będzie dobrym wyborem dla osób, które cenią ekologię i ochronę środowiska. Bambusowa deska do krojenia różni się od drewnianej między innymi stopniem wchłaniania wilgoci. Deska z bambusa jest bardziej odporna na przyjmowanie wody, jednak w dalszym ciągu nie można myć jej w zmywarce lub poddawać długotrwałemu namaczaniu. O deski bambusowe należy dbać podobnie jak o deski drewniane. Wskazane będzie ich olejowanie i odpowiednia pielęgnacja. Do pozbycia się rys, także można użyć papieru ściernego. Jeśli chodzi o zapachy, to przejmuje ich znacznie mniej od drewnianych odpowiedników. Z tego powodu z bambusa bardzo często wykonuje się deski obrotowe stosowane w restauracjach serwujących sushi. Zapach z ryby w mniejszym stopniu jest wyczuwalny na desce bambusowej niż drewnianej. Deska do krojenia z bambusa nie stępi noży, tak jak robią to deski szklane. Jednak bambusowe deski do krojenia są dosyć twarde, dlatego należy mieć na uwadze, że najbezpieczniejsze dla noży są zwykłe deski drewniane lub z tworzywa sztucznego. Bambusowa deska do krojenia występuje w wielu wariantach. Bardzo często jest dodatkowym elementem dołączanym do chlebaków. Pełni rolę pokrywy pojemnika i jednocześnie deski do krojenia. Popularnym produktem są bambusowe deski na indukcję. Deski nakłada się na płytę indukcyjną, co sprawia, że jest ona odpowiednio zabezpieczona przed zarysowaniami i zabrudzeniami. Dodatkowo w ten sposób uzyskuje się dodatkowe miejsce do krojenia. Ponieważ bambus w mniejszym stopniu chłonie wilgoć niż drewno liściaste, wykonuje się z niego również wkłady do szuflad na sztućce. Deska bambusowa ZALETY:
Deska bambusowa WADY:
Deski do krojenia plastikoweDeska do krojenia z tworzywa sztucznego posiada szereg zalet. Dostępna jest w wielu rozmiarach i kształtach. Różnorodna kolorystyka sprawia, że bardzo łatwo wybierzemy deskę idealną do naszej kuchni. Chociaż produkty wykonane z plastiku mogą niektórych odstraszać, warto pamiętać, że wszystkie artykuły z tworzywa sztucznego dostępne na rynku europejskim muszą przejść szereg badań i testów, aby mogły zostać dopuszczone do sprzedaży w UE. Dlatego plastikowe deski do krojenia są w pełni bezpieczne dla zdrowia, a często nawet bardziej higieniczne w użytkowaniu od desek drewnianych. Deski z tworzywa sztucznego można myć w zmywarce. Nie wymagają impregnacji, czy osuszania po umyciu. Nie chłoną wilgoci oraz nie przejmują zapachu krojonych produktów. Jeśli nawet zdarzy się, że zapach po rybie pozostanie, to bardzo łatwo się go pozbyć poprzez umycie deski z dodatkiem płynu do naczyń. Plastikowe deski do krojenia po prostu są proste w obsłudze. Plastikowa deska do krojenia jest polecana dla szefa kuchni, który ceni długo zachowaną ostrość noży. Deska z plastiku nie stępi narzędzi kuchennych, chociaż należy pamiętać, że na jej powierzchni pozostaną rysy, których nie będzie można usunąć. W zależności od jakości i grubości tworzywa sztucznego, ślady po użytkowaniu mogą być bardziej lub mniej widoczne. Nie muszą pojawić się po pierwszym użyciu, ale z czasem wystąpią na pewno. Plastikowe deski do krojenia są też stosunkowo elastyczne. Stąd na rynku pojawiła się składana deska do krojenia. To niezwykle wygodne rozwiązanie, które pozwala krojone produkty swobodnie przenieść do innego naczynia. Deskę składamy na boki, dzięki czemu unikamy wysypania pokrojonych produktów. To propozycja w sam raz dla osób ceniących porządek podczas gotowania. Plastikowa deska do krojenia ZALETY:
Plastikowa deska do krojenia WADY:
Deska marmurowa / Granitowa deska do krojeniaDeski wykonane z naturalnego kamienia to rarytas na wyposażeniu kuchni. Są bardzo eleganckie i niezwykle dostojnie się prezentują. W odróżnieniu od desek szklanych, trudniej je zarysować, jednak równie mocno tępią noże. Marmurowa deska do krojenia nie nadaje się do rozbijania mięsa, ponieważ mogłoby to skutkować jej uszkodzeniem. Posiadają znaczną grubość i są odpowiednio ciężkie. Wspaniale prezentują się na stole jako półmisek z wędliną lub taca z przystawkami. Kamienna deska do krojenia nie chłonie wilgoci, nie przejmuje zapachów i nie odbarwia się pod wpływem krojonych produktów.
Deska do krojenia kamienna ZALETY:
Deska do krojenia kamienna WADY:
Zestaw desek do krojeniaDeski do krojenia z tworzywa często są dostępne w zestawie, na który składa się stojak i kilka desek. Zestaw desek do krojenia na stojaku do wygodne rozwiązanie, jeśli lubimy mieć wszystkie artykuły kuchenne pod ręką. Stojak sprawia, że deski elegancko się prezentują, dzięki czemu stanowią dodatkową dekorację kuchni. Podstawa od spodu nie powinna być zabudowana, tak aby deski mogły swobodnie schnąć po umyciu. Deski dostępne w zestawie mogą posiadać dodatkowe udogodnienia. Przykładowo każda z desek może być wyposażona w powierzchnię do różnych typów produktów. To bardzo higieniczne rozwiązanie! Warzywa należy kroić na jednej desce, natomiast mięsa na innej. Zestaw desek, dzięki oznaczeniom każdej z nich, nam to umożliwia. Polecamy też wybierać deski z rantem, który zapobiega spływaniu płynów podczas krojenia produktów. Woda z produktów spożywczych pozostaje na desce, a nie na blacie kuchennym. Możemy więc dodać ją do przygotowywanego dania, lub przenieść do zlewu bez ryzyka wcześniejszego jej wylania. Na rynku dostępne są również deski do krojenia z uchwytami. Uchwyt pozwala na zawieszenie deski na wieszaku i wyeksponowanie jej jako element dekoracyjny w kuchni. Jaką deskę do krojenia wybrać? Jeśli zależy nam na długowiecznej desce do krojenia, to deski drewniane i bambusowe, odpowiednio zadbane i zaimpregnowane mogą służyć latami. Jednak decydując się na zakup tego typu produktu, musimy pamiętać, że jest trudny w pielęgnacji i niełatwy do utrzymania w czystości. Drewniane deski szybko chłoną wilgoć i zapachy, ale nie tępią noży. Wytrzymałymi deskami i bardzo łatwymi do czyszczenia są deski szklane lub kamienne. Nie przejmują zapachów i nie odbarwiają się na skutek użytkowania. Na ich korzyść przemawia także design - doskonale prezentują się na stole jako półmisek z przystawkami. Niestety tępią noże i bardzo łatwo się rysują. Najlepszym rozwiązaniem mogą okazać się proste w użytkowaniu deski z tworzywa sztucznego, które można myć w zmywarce. Plastikowa deska do krojenia nie wchłania wody i w znacznym stopniu nie przejmuje zapachów. Dodatkowo nie tępi noży, ale na jej powierzchni mogą pozostawać rysy po użytkowaniu. Przy zakupie desek do krojenia, warto po prostu pamiętać o ważnej zasadzie: jedna deska do jednego typu produktów. To najbardziej higieniczne i zdrowe rozwiązanie. Z tego względu polecanym rozwiązaniem może okazać się zestaw desek, w którym każda z nich przystosowana jest do innego typu produktu. Katarzyna Olichwiruk |
Polecane